Стан Вавринка се класира за четвъртфиналите на тенис турнира от ATP 250 във френския град Мец, след като елиминира поставения под номер 1 в основната схема Даниил Медведев с 6-4, 6-7 (7), 6-3 за близо два часа и 25 минути игра.

Първият сет бе решен от един-единствен пробив на сметката на 37-годишния швейцарец, който дойде в седмия гейм. Втората част бе драматична, като четвъртата ракета в света започна с ранен брейк, който обаче моментално бе върнат от трикратния шампион в турнирите от Големия шлем. В крайна сметка се стигна до тайбрек, където Вавринка имаше мачбол при 6-5, но се пропука и Медведев изравни частите, реализирайки втория си сетбол. Решителният сет стартира с пробив и аванс от 3-0 за швейцареца, но руснакът го върна и възстанови паритета. В осмия гейм обаче Вавринка нанесе втори удар с нов брейк и след това на собствен сервис затвори успешно мача в своя полза.

Медведев направи девет аса срещу само два за опонента, но и цели 12 двойни грешки срещу една в актива на ветерана. Руският тенисист, който доскоро оглавяваше върха на световната ранглиста, загуби едва девет точки на първи сервис за целия мач, но спечели само 31% при тези на второ подаване. Вавринка ще спори с Микаел Имер за място на полуфиналите, след като шведът се справи с французина Грегоар Барер в два сета.

Холгер Руне се изправя срещу Александър Бублик в другия четвъртфинал в горната половина. В долната Лоренцо Сонего играе със Себастиан Корда, а Артур Риндеркнех има за съперник втория в схемата Хуберт Хуркач, който сложи край на участието на Доминик Тийм.