Световната футболна легенда Христо Стоичков, "златното“ момиче на художествената гимнастика Мадлен Радуканова и кметът на Пазарджик Тодор Попов са носителите на наградата "Почетен Факлоносец на мира“ на Международната атлетическа щафета "Пробег на мира“.

Инициативата прекосява държави и континенти, пренасяйки запален факел – символ на всеобщия стремеж на човечеството към свят на мир и разбирателство. Провеждан вече трето десетилетие, Пробегът е най-мащабната и най-продължителна масова проява, посветена на мира, като участниците в него са изминали над 600 000 км. Той е основан през 1987 г. от радетеля за мир Шри Чинмой - спортист, философ, художник, музикант и поет, посветил живота си на идеала за световно единство.

Инициативата е част от Седмицата на мира, която се провежда в периода от 19 до 25 септември в България. Наградите бяха връчени от олимпийската шампионка по карате от Токио и носител на отличието "Почетен факлоносец“ от 2021 г. Ивет Горанова. Водещ на церемонията, която се състоя на площад "Константин Величков“ в Пазарджик и събра погледите на стотици граждани, бе Галя Димитрова от Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на България. 

С отличието "Почетен Факлоносец на мира“ се удостояват личности от всички сфери на живота, които влагат безкористно таланта и енергията си в служба на каузата на мира, проявяват сила на духа, състрадание и доброта, като помагат за превръщането на нашия свят в единен дом на мир и хармония. По-известни носители на отличието са Карл Люис, архиепископ Дезмънд Туту, Били Джийн Кинг, Дейвидсън Хепбърн и др., а от България: Ивет Горанова, Станимира Петрова, Ивайло Иванов, Христо Христов, Николина Чакърдъкова, Даниела Кънева, Йордан Йовчев, Теодосий Спасов, Евгени Иванов и други.

Ето какво казаха наградените днес:

"Ивет, благодаря ти, че радваш нашите български сърца! Само на двадесет години показа, че можеш! Благодаря за наградата "Почетен факлоносец на мира". Мирът трябва да е вътре в нас и навсякъде около нас. Нашата задача е да правим всичко възможно, за да живеем в мирен свят. Аз вярвам, че ние можем! Поемам отговорността да защитавам честта на факлоносец, както винаги досега съм правил за българския герб“, заяви Христо Стоичков.

"Благодаря за това признание, което е ценно толкова, колкото отличието от олимпийските игри. Смятам, че мирът е изключително важен. Заедно можем повече! Можем да сме по-добри, по-сплотени и по-единни!“, каза Мадлен Радуканова.

"Това е поредният прекрасен ден за нашия град. Голяма чест е за Пазарджик да бъде домакин на такова събитие. Тази награда я приемам като плод на нашите усилия да работим за просперитета на всеки един човек от нашата общност, защото това е важно. Щастлив съм, че нашият град заедно с тези шампиони даваме добрия пример, от който всички ние имаме нужда, а той е да бъдем добри хора, да си обичаме традициите и родината, да уважаваме всички наши приятели и партньори“, сподели от своя страна кметът на Пазарджик Тодор Попов.

С връчването на наградите "Почетен факлоносец“ Христо Стоичков, Мадлен Радуканова и Тодор Попов ще продължават да носят посланието за мир по целия свят.