Връщат така чаканото от децата масово бягане, засилва се социалната кауза на емблематичното за столицата събитие

Специален старт за хора с трансплантации ще има на тазгодишното издание на Wizz Air София маратон, насрочен за 9 октомври. Организаторите планират той да бъде веднага след потеглянето на участниците в останалите дистанции. По предварително заявки ще се включат над 30 бегачи с трансплантации, като редом до тях ще бъдат техните следящи за здравето им лекари и медицински лица. По този начин организаторите спазват традицията да разширяват социалната кауза на маратона.

Драгата новина за тази есен е връщането на масовия старт. След две годишна пауза заради здравните мерки, сега отново ще има една кратка, няколко километрова дистанция. Записването за нея е безплатно, желаещите трябва само да си вземат номер от офиса на състезанието, който ще бъде отворен в Княжеската градина до Орлов мост няколко дни преди състезанието. В това кратко бягане няма да има класиране, а след финала всеки ще може да участва с номера си в томболата с много награди.

Очаква се на старт да застанат близо 4000 участници. Онлайн регистрацията продължава до 2 октомври, след крайния срок заявки ще се приемат само в офиса на състезанието до изчерпване на стартовите номера. До момента са записани участници от 27 държави, сред тях за първи път представители на Сан Марино, Колумбия, Австралия и др. Общо иностранците досега са над 700, повечето от тях на 21 км и на 10 км, а най-внушителната група е от Белгия – над 60 атлети. Досега са регистрирани и 22 корпоративни заявки, които стават все по-популярни като "тиймбилдинг“ инициативи.

И тази година елитни маратонци ще поведат колоната. Очаква се участието на 12 класни атлети, предимно от Кения, Етиопия, Мароко, Алжир и др., организаторите все още уточняват имената. Заявките на българските маратонци също ще станат известни в началото на октомври. Всички те отново ще атакуват рекордите на трасето и държавните рекорди. Миналата есен единствено дъждът и студеният вятър попречиха на Милица Мирчева да счупи националния рекорд, като само куриозната една секунда я лиши от върховото постижение.  Въпреки това Мирчева получи най-много аплодисменти и поздравления за невероятната битка и резултата който регистрира, като остави след себе си 4 представителки на елитната кенийска школа в маратона.

Wizz Air София маратон ще се състои за четвърти пореден път по новото трасе, което е много по-удобно за участниците, маршрутът преминава през знакови за града ни места и сгради. Всичко това спомага емблематичното за българската столица събитие да придобие още по-класен и привлекателен вид, с което да отговори на световните стандарти. Новият маршрут с дължина 21 км преминава през основните символични за столицата места, с което спомага за бързо развиващия се, особено сред младите хора по света спортен туризъм. Многобройните участници ще могат да бъдат приветствани от десетки хиляди покрай трасето, което се вие през едни от най-красивите и зелени булеварди на столицата.

Стартът и финалът отново са на площад "Александър Батенберг". Първи точно в 9.30 ч. ще потеглят "класическите“ маратонци на 42.195 км, в 9.45 ч. е стартът на полумаратона на 21 км, в 10.00 ч. тръгват бегачите на 10 км, в 10.15 ч. е масовият старт и веднага след това този на хората с трансплантации. Отново по трасето ще потеглят и участниците от Паракидс, които подпомагат хората със специфични потребности и тези в инвалидни колички.

Общият награден фонд е близо 60 000 лв., с премии ще бъдат отличени най-бързите в трите състезателни дистанции и при ветераните в класическия маратон. Ще има и специални бонуси за най-предно класиралите се родни атлети. Националната телевизия ще излъчи маратона директно по БНТ 3.

Огромен интерес предизвиква и специалната "Арка на победителя“, която ще бъде изградена в зоната на старт/финала. По традиция през целия ден пред нея участници и зрители се фотографират за спомен, правят се селфита и се събират автографи от героите на маратона. Организатори на събитието са Столична Община, Министерство на младежта и спорта, БОК, БФЛА и Асоциация "Спорт в свободното време“.

Всеки стартирал ще получи лимитирана тениска с уникално красив дизайн и с бранда на маратона, както и раничка, а успешно завършилите основните дистанции ще бъдат отличени с изящен паметен медал като спомен от участието в събитието – тази година той е с изображението на църквата Света София. И тази година маратонът е част от инициатива "София – Европейска столица на спорта.

За пета поредна година Wizz Air София маратон е номиниран с "Бронзов етикет“, като е  включен в календара на IAAF - Международната Асоциация на Атлетическите Федерации  и в календара на AIMS - Асоциацията на дълги шосейни бягания като пълноправен член за 2022 г. Проявата получи 5 звезди за качество на надпреварата от престижната "Running For All“ – Европейската асоциация за масови шосейни бягания. Софийският маратон е с място в програмата на Wanda Age Group World Ranking - Ванда Световна класация за възрастови групи като квалификационно състезание за Световното първенство по маратон за ветерани.