Министерство на младежта и спорта (ММС) организира Европейска седмица на спорта #BeActive за осма поредна година. В периода 23-30 септември всички желаещи ще имат възможност да станат част от най-големия спортен празник в Европа.

Стартът на инициативата ще бъде даден в Панагюрище на 23 септември (петък) от 15.00 ч. в "Арена Асарел“. Събитието се организира съвместно с Община Панагюрище и Асоциацията на местните спортни клубове.

Спортно селище и Нощ на спорта #BeActiveNight ще очакват приятелите на спорта на 24 септември (събота) между 16 и 21 часа пред НДК. Федерации и спортни клубове ще представят дейността си чрез демонстрации и информационни материали.

През 2022 г. мотото на Европейската седмица на спорта е "Можем да го постигнем заедно – нека се опитаме да бъдем активни“, а инициативите ще се проведат в София, Панагюрище, Велико Търново, Русе и Троян.

#BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е ММС, а изпълнението на проекта се финансира по програма "Еразъм +“ на Европейския съюз.

Посланици на Европейската седмица на спорта и тази година са млади български спортисти. Това са олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 Ивет Горанова, момичетата от ансамбъла по художествена гимнастика - Женина Трашлиева, Рейчъл Стоянов, София Иванова, Маргарита Василева, Камелия Петрова и Радина Томова, които завоюваха световната титла в многобоя на Шампионата в София, както и сребърният медалист от Паралимпийските игри в Токио Християн Стоянов. 

Акценти от програмата на Европейската седмица на спорта:

-      23 септември,  15.00  ч. – Официално откриване на Европейска седмица на спорта в "Арена Асарел" гр. Панагюрище – (Европейски град на спорта за 2022 г.)

-      24 септември, 16.00 - 21.00 ч.  – #BeActive Спортно селище пред НДК. Над 25 федерации и клубове ще представят дейността си чрез демонстрации и информационни материали.

-      24 септември, 18.30 ч. – #BeActive Нощ на спорта (#BeActive Night) пред НДК.  Нощта на спорта ще се проведе с програма на сцена с демонстрации на спортни федерации и клубове.

-      25 септември, 9.00 – 19.00 ч. – Ден на отворените врати във фитнес центровете в София и страната. Инициативата се реализира за трета поредна година в партньорство с компания "Benefit Systems“, управляваща програмата MultiSport.

-      25 септември, 11.00 – 13.30 – Състезание на езерото Панчарево по кану-каяк с участието на деца от няколко спортни клуба.

 

-      26-30 септември – #BeActive Tour (Русе, Велико Търново, Троян).