Всички договори от последните дни на предишното управление на спортното министерство, свързани с финансови разходи, ще бъдат дадени на прокуратурата. Това заяви пред БНТ служебният спортен министър Весела Лечева. Тя даде за пример сделката за скъпия софтуер на Националната спортна база и договора за 1 млн. Лв. на Спортния тотализатор.

"Това, което през последните дни и седмици се опитват да наложат, че Нацоналната спортна база едва ли не работи на тефтер и че няма дигитализиране на всички процеси, е меко казано е лъжа. Това беше един изключително скъпо струващ софтуерен продукт. Абсолютно ненужен за размерите, капацитета и потенциала на дружествата. Аз тук мога да кажа, че самият факт, че собственикът на фирмата поиска да бъде разтрогнат този договор говори за начина, по който е била проведена цялата процедура, за стойността на продукта", коментира служебният спортен министър.

Според Лечева, на база направените проверки, има незаконни действия от страна на предишното ръководство, но има и неморални действия. Всичко следва да бъде предоставено на прокуратурата.

"Трябва да подсигурим спокойствие на федерациите, за да гледат в дългосрочен период – до следващите олимпийски игри. Мога да кажа, че голяма част от федерациите страдат от дефицит на средства по отношение на оборудването. Трябва да се водим къде върви спортът в Европа и в целия свят, кои са най-новите нововъдедения, така че нашите федерации да са на равна основа с техните съперници", анализира Весела Лечева.

Според нея проблемът е, че министерството е винаги на опашката като финансиране.

"Трябва да се направи рязка промяна. Създаде се легенда, че някои от федерациите си позволяват да присвояват средства, и това ескалира в предното управление. Предизвикваха се непрекъснати проверки", посочи тя.

"Контролът е съизмерим с успехите – има ли успехи, това значи, че федерацията работи. Бях на Белмекен, никой не знаеше, че отивам, видях да тренират близо 30 души от биатлона, което показва, че тази федерация например работи. Тя беше ощетена с доста сериозна сума от бюджета за тази година, което веднага дава несигурност как ще приключат състезателите годината", допълни министърът на спорта.

Весела Лечева смята, че е важно да има непрекъснат диалог с федерациите, ръководствата и треньорите им, за да се подходи небюрократично, а да се гони чиста методика.

 

Тя подчерта и ползите от един футболен форум у нас.

"Ще кажа нещо по повод домакинствата – в цял свят те подпомагат икономиката. Тук забелязваме бегли наченки на ползите от тях, и един футболен форум би донесъл изключително много - категорична бе Весела Лечева. - Бих казала, че държавата отдели доста средства по отношение на големи спортни обекти – "Арена Армеец", "Колодрума", залата в Русе, залата в Бургас. Националният стадион е красив, но морално остарял – трябва да има нов, но е въпрос на диалог."

Относно залата в Бургас, тя заяви: "Това, което е започнало като едно скромно начинание, а след това става един сериозен голям спортен обект – зала Бургас е не по-малка от "Арена Армеец", но когато се работи на парче и няма изяснена концепция, се получават тези порочни модели. Започва като скромна зала, след това обект за 15 000 зрители, и това води до удължаване на срока. Би трябвало винаги да се започва с изясняване на концепцията за това кой ще я ползва, кой ще я експлоатира, как ще се финансира, колко ще струва".

"Аз съм 20 години в политиката, ще остана в политиката и след като не съм вече служебен министър", завърши служебният спортен министър Весела Лечева.