Лондонската полиция е задържала най-малко 67 души в хода на операцията по сигурността след смъртта на кралицата на Великобритания Елизабет II, съобщава телевизионният канал Sky News, като се позовава на изявление на правоохранителните органи.

Въпреки че столичната полиция все още не е предоставила подробна статистика за характера и причините за арестите, вече стана ясно, че част от задържанията са били във връзка с протести срещу монархията. В тази връзка правозащитници и част от депутатите в британския парламент изразиха несъгласие с арестите, определяйки ги като нарушение на свободата на словото.

Кралица Елизабет II, управлявала страната повече от 70 години, почина на 8 септември в шотландската си резиденция Балморал на 96-годишна възраст. Синът й пое управлението, приемайки името Чарлз III, съпругата му Камила получи статут на кралица-консорт.

Погребението на кралицата на Великобритания Елизабет II се състоя в понеделник в Уестминстърското абатство. На него присъстваха голям брой членове на кралското семейство, монарси от други държави, общественици и политици от цял свят. Траурната церемония бе последвано от погребална служба, на която присъстваха само кралят и членовете на кралското семейство.