Промяна в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество предлага Явор Божанков, водач на листата на “БСП за България" във Велико Търново. Още в следващия парламент трябва да бъде гласувана наказателна отговорност за политици, които не обявяват доходите си, категоричен е той. В момента за липсата на задължителната декларация се полага единствено глоба до 3000 лева, съобщиха от пресцентъра БСП.

Повод за изявлението му станали предизборни публикации за благотворителната дейност на Слави Трифонов.

“Случайно попадам на заглавие: "Слави Т. дарява половината от доходите си". Колко е "половината от доходите" не знаем, защото Трифонов отказва да спази закона и да си подаде декларацията пред КПКОНПИ“, написа на страницата си във ФБ Божанков.

Той припомня, че “България похарчи най-много пари в новата си история за една година за избори. Мафията, която ограбва бъдещето на децата ни, три пъти беше спасена". Така, с двата кабинета, които предложи и оттегли преди да са гласувани в Народното събрание миналия юли, и сваленото редовно правителство това лято, Трифонов е лично отговорен за “десетките милиони", които България плаща сега за избори. “Тези пари щяха да стигнат за много повече деца", възмущава се 32-годишният Божанков, който вече има 4 мандата на Народното събрание зад гърба си.

“Извън частния случай. Ако обикновен човек си скрие доходите, държавата ще го попилее. Явно това не важи за лидер на партия, която управляваше милиарди обществен ресурс", допълва той.