Световни лидери и монарси, от президента на САЩ Джо Байдън до император Нарухито от Япония, се събраха в Лондон в понеделник за държавното погребение на Елизабет II, най-дълго служилият монарх в историята на Великобритания, съобщават Bloomberg и Sky News.

Церемонията започна в 11 часа сутринта местно време (13 часа българско) в Уестминстърското абатство след кратка процесия за пренасяне на ковчега й от парламента, където тя лежеше четири дни. Стотици хиляди хора се редиха на километрични опашки, за да отдадат почитта си, като последните няколко минаха в 6:30 сутринта.

Въпреки че периодът на траур продължава за крал Чарлз III и кралското семейство, за обикновените британци, които гледат у дома или на големи екрани, разположени в цялата страна, погребението бележи кулминацията на дните на пищност и показност, откакто кралицата почина на 8 септември в резиденцията Балморал в Шотландия.

Десетки хиляди хора пътуваха до Лондон и Уиндзор за службата и погребението, което се гледа по телевизията от милиони по света.

Около 2000 души - включително държавни глави, министър-председатели, президенти и членове на европейските кралски семейства - се събраха за погребението в абатството, където първите гости започнаха да заемат местата си от 8 сутринта (10 българско време).

В своето изказване, архиепископът на Кентърбъри заяви на скърбящите, че "мъката“, която се изпитва по света от смъртта на кралицата, "произлиза от нейния изобилен живот и любяща служба“.

"Тя беше радостна, присъстваше на толкова много събития, докосна множество животи“, заяви преподобният Джъстин Уелби.

"Хората на любящата служба са рядкост във всяка сфера на живота. Лидерите на любящата служба са все още по-редки.

"Речта на Нейно покойно величество по време на блокирането срещу COVID завърши с: "Ще се срещнем отново“, думи на надежда от песен на Вера Лин.“

Той добави: "Всички, които следват примера на кралицата и вдъхновение от доверие и вяра в Бог, могат с нея да кажат: "Ще се срещнем отново“.

Малко след 10.35 ч. сутринта ковчегът напусна Уестминстър Хол, където последните членове на публиката се наредиха на опашка през нощта, за да видят кралицата.

Голяма военна процесия, отвеждаща ковчега до Уестминстърското абатство, включваше 6000 представители от трите въоръжени сили, като 98 моряци от Кралския флот теглеха 123-годишния лафет.

Висши членове на кралското семейство вървяха в процесия зад ковчега на кралицата, който беше пренесен през готическата църква.

Вътре в абатството кралят и кралицата вървяха непосредствено зад ковчега, последвани от принцесата и нейния съпруг вицеадмирал сър Тимъти Лорънс, херцога на Йорк, графа и графинята на Уесекс и принца и принцесата на Уелс

Принц Джордж и принцеса Шарлот вървяха с родителите си рамо до рамо във формация, следвани от чичо и леля си херцога и херцогинята на Съсекс и други членове на кралското семейство.

Преди службата принцесата на Уелс можеше да бъде видяна да държи ръката на Шарлот и да я докосва успокояващо по рамото.

Докато младите кралски особи вървяха зад ковчега на прабаба си, Шарлот държеше ръцете си сключени пред себе си, докато Джордж държеше ръцете си до себе си.

Деканът на Уиндзор каза на паството: "Тук, където кралица Елизабет се омъжи и коронова, ние се събираме от цялата нация, от Британската общност и от нациите по света, за да скърбим за нашата загуба, да си спомним нейния дълъг живот на самоотвержена служба и със сигурна увереност да я предам на милостта на Бог, нашия Създател и Изкупител“.

Венецът, който украсява ковчега на кралицата, включва цветя, поискани от крал Чарлз и изрязани от градините на Бъкингамския дворец, Кларънс Хаус и Хайгроув Хаус.