Не повярвахме на очите си, когато получихме писмо от кралското семейство. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус" Румяна Джибова, секретар на читалище "Изгрев – 1930“ в село Баничан. Жителите на с. Баничан направили два чифта вълнени чорапи с характерните за селото шевици, като добавили връзки, усукани в цветовете на българското знаме. Те били специално предназначени за сватбата на принц Хари и Меган Маркъл. Изпратили ги до Великобритания, като не чакали отговор. Няколко месеца по-късно обаче получили обратен отговор.

"Наистина, макар че бяхме щастливи и превъзбудени за изпращането, емоционално натоварени за това изпращане, малко бих казала, че скептично си казахме: "Кой ще обърне внимание на нашите, и то вълнени чорапи, изпратени от едно малко село, което при всички случаи кралицата и всички в кралския двор не го знаят къде се намира?", но след 2 месеца, буквално 2 месеца беше след този случай, през това време очаквахме всеки момент да бъде върната пратката, но след два месеца получихме едно малко писъмце, и то вкъщи, оставено на портата на двора, което писмо пък бяха немерили дъщеря ми.

И те влизат вътре, носят писмото, и ми казват: "Абе, мамо, имаш писмо“, неотворено съответно. И аз малко така с насмешка казвам: "Кой на мен ще ми пише пък точно сега?“. Подадоха писъмцето и аз го погледнах, и докато вземам писмото им казах, наистина с насмешка беше: "Абе, освен моята приятелка, кралицата, няма кой друг да ми пише. Не очаквам от никой друг“. И моментът, в който го подадоха, те наистина ми казаха: "Абе, не знаем, то е наистина от чужбина, не е от България“. В момента, в който го взех и обратно на плика погледнах, че наистина писмото е от двореца Кенсингтън. Аз английски не разбирам, но можах да прочета, че е от Кенсингтън, и казвам: "О, това наистина идват от кралския двор“. И те се смеят "Ама верно ли?“, - "Да, верно, тук е написано. И това беше някъде 5 или 10 минути когато ние го оглеждахме от всички страни и не вярваме на очите си", разказа Румяна Джибова.

"Така се случи. И след това вече го отворихме съвсем внимателно, защото идваше някакво кралско, казваме: "Боже, какво ли е?“. И когато отворихме вече видяхме снимката на Меган и Хари от сватбения ден", каза още тя.

Румяна Джибова обясни, че писмото е било под формата на картичка, която е била със снимка на двамата младоженци. Отзад на гърба е имало благодарствен адрес. 

"В него пишеше, че ценят нашия подарък. Трогателно беше. Наистина емоционално. Колкото така и от времето да се отдалечава, за мен то сякаш е било вчера, и за мен отново си е трогателно".

Румяна Джибова уточни, че интересът към с. Баничани се увеличава след кончината на кралица Елизабет Втора.

"Сега, макар и след кончината на кралицата, все повече интересът се проявява към нашето село, защото покрай тези чорапи наистина има какво друго ние да покажем. И хората искат да усетят точно мястото, където са сътворени тези бих казала безценни съкровища, мястото, където може да се изживее емоцията".