Представителите на бургаския клуб Black Style Squad спечелиха най-много държавни титли в новия олимпийски спорт - брейка. Националното първенство се състоя в рамките на организираната от "София – европейска столица на спорта“ Ърбан зона 2022, която превърна обновения Северен парк в оживена арена.

Спортният празник и тази година включваше няколко държавни първенства и турнири в любимите и така популярни сред младите градски дисциплини.

Над 400 брейкъри се впуснаха в колоритна битка за престижните трофеи със спиращи дъха изпълнения на най-добрите в България. Този спорт е включен в програмата на игрите в Париж през 2024 г., във френската столица ще бъдат определени първите в историята олимпийски шампиони.

Сега, в Северния парк на София четирима спечелиха квота за участие в Световното брейк първенство 20-22 октомври в Сеул, Южна Корея и в Европейския шампионат в Манчестър, Англия 5-6 ноември 2022.

Правото да представляват България и да се борят за олимпийски визи за Париж 2024 заслужиха Венцислав Йорданов от Пазарджик, Ивелин Тодоров от Исперих (в момента живеещ в Испания), Пламена Георгиева от Бургас и Габриела Янкулова от София.

На огромен интерес сред хилядите зрители в парка се радваха участниците в графити състезанието "Зелена зона“. Най-добрите майстори в това модерно градско изкуство се надпреварваха със свои творби и подеха инициатива за всеки върнат празен спрей да дават по един пълен с рециклирани материали. "София – европейска столица на спорта“ организира за втори път тази година подобен конкурс.

Ърбан зоната огласи Северния парк и с детска надпревара по баскетбол 3х3, с национални турнири по стрийт фитнес, градски паркур и фрирън, с демонстрациите на скейт-виртуозите и безплатния въжен тролей за децата и др.