Председателят на КП "Български Възход“ Стефан Янев се срещна с варненската общественост тази вечер в Юнашкия салон в града, предаде репортер на Радио "Фокус“ – Варна. Преди началото на срещата Янев посочи, че кандидатите, които са в листата за 3 МИР, са  хора, които категорично са поели ангажимент да се вслушват в гласа на варненската общественост и да работят за един по-красив и уреден град.

"Хората, които са в тази листа ще изпълняват съвестно задълженията си в Народното събрание, но най-вече ще се вслушват в гласа на варненци и жителите на областта. Не случайно нашето кредо е да се намери най-прекия път до гражданското общество, да чуваме хората и да поддържаме непрекъсната връзка, за да можем да решаваме наболелите проблеми“, категоричен бе Янев.

На въпрос на медии, кои биха били евентуалните партньори на КП "Български възход“ в Народното събрание, председателят Янев заяви, че този разговор би могъл да се води едва след изборния ден.

"Надяваме се този разговор да се води съдържателно, на базата на критерии и най-вече основата ще бъде, какво искаме да направим за родината си и на какво сме готови в нейно име.

Най-важните приоритети, които сме извели като коалиция и като партия са следните:

Решаване на демографската криза. Наясно сме, че този въпрос не може да се реши за два месеца или две години, но първите стъпки за разрешаването на този проблем е създаването на силна икономика. Важно е българският бизнес да усети помощта на държава и когато това се случи, и икономиката ни заработи с бързи темпове, бизнесът ще увеличи възнагражденията на своите работници. Това несъмнено ще върне една част от сънародниците ни, които в момента живеят в чужбина.

Друг важен проблем, който стои на дневен ред пред обществото е функционирането на политическото представителство, така и на администрацията. В тази връзка ние предлагаме да се работи на принципа на мандатността и на реална оценка на заслугите. Истината е, че всички ние сме жертви на бавната и мудна администрация и смятам, че е настъпило времето да я направим по-ефективна и да работи в защита на хората и бизнеса, а не да съществува сама за себе си.

Третият проблем, който бих откроил е проблемът, който наричаме: Една държава, две данъчни системи. Какво означава това?

Идеята е за запазванес на съществуващата данъчна система за инвеститорите, работниците и служителите, но за всички юридически лица, ползващи обществен ресурс, да се въведе прогресивно данъчно облагане. По думите му, по този начин ще се реши проблемът със социалното неравенство, ще се затвърди обществената солидарност и ще се реши проблемът с корупцията в обществените поръчки, както и с олигархията. 

"Така печалбата ще остава в България и ще бъде пренасочвана към социални, инфраструктурни или други проекти, а няма да заминава в чужбина“, коментира още Янев.

Десислава ВАСИЛЕВА