Вчера председателят на "Възраждане“ посети празника на Тараклийки район в Република Молдова. Той беше там по покана на председателя на районния съвет – Иван Паслар, съобщиха от "Възраждане".

Районът е един от двата в Молдова, в който българите се ползват с културна автономия, наред с автономния район Гагаузия. В него живеят повече от 60 000 българи.

На празника присъстваше министър-председателката на Молдова – Натали Гаврилица, президентката на Гагаузия – Ирина Влах и други официални лица.

"Възраждане“ е единствената парламентарно представена партия, която поддържа тесни взаимоотношения с българските общности извън границите на страната ни. Ние сме ангажирани с проблемите, които имат, и с тяхното разрешаване. Неведнъж нашите народни представители са подпомагали района дори с лични дарения, за да можем да подкрепяме нашите сънародници в опазването на българската национална идентичност. Общността е създадена от българи, а всеки един българин би трябвало да е важен за българската държава. За съжаление управляващите в последните 33 години забравят за българите в България, а какво остава за сънародниците ни зад граница“, каза Костадин Костадинов на връщане от своето посещение.

Той беше посрещнат гостоприемно от българите в Молдова, беше  сред почетните гости на празника и единственият български политик, който беше поканен от тях.