"Системата за управление на отпадъците само привидно не е сред първите приоритети на едно управление, но тя реално засяга всяка сфера на живот и стандарт.“ Това заяви на поредица срещи с представители на бизнеса и неправителствени организации Манол Генов, втори в листата на "БСП за България“ в 17 МИР, съобщиха от БСП. "Като председател, а преди това и като заместник-председател на парламентарната Комисия по околна среда и води познавам много добре недостатъците и нуждите на системата за отпадъци, затова съм категоричен, че БСП имаме стройна и аргументирана програма в този сектор“, каза Генов. 

"Управлението на водите и въздуха са константни акценти в платформата за управление на нас, социалистите. Но дългият монопол на управление на ГЕРБ деформираха много от тези политики и не случайно страната ни търпи поредица от наказателни процедури от страна на ЕК. В същото време никак не е за пренебрегване и недораслата ни за европейските стандарти екологична политика и в сферата на управление на отпадъците.

Дори и в момента служебното правителство признава, че се занимава най-вече с минимизиране на санкциите за неразчистените през рекултивация стари депа за отпадъци из държавата. За мен обаче темата за това какво се случва в системата на разделното събиране на отпадъците е далеч не по-малко важна. Вярвам, че със задействането на новия български парламент и правителство именно актуализиране на законодателството за стимулиране на разделното сметосъбиране, ще попадне сред приоритетите,“ каза още Генов. 

"Последното редовно правителство, по времето на което бях и председател на парламентарната екологична комисия, разполагаше със техническо задание за разработване на т.нар. депозитна система за опаковки. Нямам представа нещо в момента да се случва, но ние от БСП ще настояваме работата да продължи, за да се стигне и до реални законодателни промени в сектора.

Настоящият монопол на достъп на фирми по разделно сметосъбиране по общини е с твърде ниска ефективност, а в същото време се харчат десетки милиони левове. Прогнозата ни е, че е напълно възможно да се достигне дори до 90% ефект при рециклиране, ако депозитната система заработи, както е в около 20 европейски държави. Като социалисти, ние настояваме да се инвестира повече в общините, където да се въведат системи за максимално отделяне на различните отпадъци през системата за сепариране, като биоразградимите се отделят за компостиране.

Да въведем депозитната система означава и да осигурим законодателно какви точки могат и трябва да приемат отпадък от пластмаса, стъкло, метал и как да се поддържа депозитната система срещу предаването му. Ясно е, че тази система ще се финансира изцяло от бизнеса, където не липсват също претенции и напрежения. Каквото и да последва, едно е ясно: на настоящия апетитен монопол в разделното сметосъбиране трябва да му се сложи край.

Трябва да има по-отворен достъп като критерии, през който фирми да могат да се борят за оператори на дейността, от друга страна, и общините трябва да имат нормативна възможност да упражняват контрол кой и колко качествено и в какви количества извозва разделния отпадък. Защото до момента общинските власти са страни по тези договори, но без право на никакви претенции, единствено регистратори на дейности на тяхна територия“, обясни още Генов.

"Хиляди са хората, особено младите и екологично ангажираните сред тях, които настояват най-сетне да има действаща система, през която да могат ежеминутно да се връщат на точно определени места опаковки за рециклиране и достъпът за това да е навсякъде- в кафенето, на бензиностанцията, на пазара, в парка , в търговския център и т.н.

Както и да има глоби за не спазващите го. Ние от БСП отваряме и темата най-сетне системата за разделното сметосъбиране да влезе и в домовете на хората и оттам да се изнася разделен отпадък, който да отива единствено в достъпни контейнери с ясно огласени и стриктно спазвани графици на извозване“, заключи още Генов по темата.

"БСП за България“ отстоява в тази кампания , а и в реалното управление преди и след нея, още една екологична тема- тази за чистотата на атмосферния въздух в градовете. Много е лицемерно и дори цинично държавата да има ангажимент да следи състоянието на въздуха, който дишаме, ама само по големите градове.

А тези в по-малките, а децата и възрастните хора там друго качество ли са, пита социалистът. На последното управление на ГЕРБ до май 2021 година удобно не им достигна време, за да им се потърси обяснение за сериозния провал на програмата, през която уж трябваше много градове за много милиони европейско финансиране да сменят отоплението си така, че то да не изхвърля вредни емисии в атмосферата.

Тази програма е драматично закъсала, но парите са усвоени за жалост някак си, заключи Манол Генов и призова в изборния ден на 2 октомври избирателите да не забравят на кого и за какво разчитат да е част от управлението и да подкрепят "БСП за България“ с №28 в интегралната бюлетина.