Сезгин Мехмед, ДПС - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 17.09.2022 г.  

Кой е Сезгин Мехмед; ДПС с бюлетина №1; Белия бус; Младите в политиката 

“Нека да напомним кой сте Вие" започна разговора Беновска. Сезгин Мехмед отговори, че е председател на младежкото ДПС, а в лично качество е човек. “Сега ще е състезанието за 4 мандат за присъствие в парламента. Затова участваме в кампанията, за да бъдем част от управлението на страната" каза още Мехмед.  

Беновска отбеляза, че ДПС са с бюлетина № 1, което ги е окрилило. “Каква символика виждате в това?" попита водещата. Председателят на мДПС коментира, че ДПС е придобило опит, преминало е през много изпитания и е доказало, че когато управлява, може да реши кризите. “ДПС, начело с почетния председател, винаги е управлявало на база на символиката. Сега дойде времето ДПС да бъде победител на тези избори" подчерта Мехмед.  

Беновска припомни, че преди няколко години ДПС е открило своя кампания по американски маниер с голям бял бус - обикаля се цялата държава системно, говори се с хората. “Какъв опит Ви носи това?" попита водещата. Мехмед заяви, че е крайно време политиците да слязат при хората, както ДПС го прави, а не само да се разхождат с автобусите в страната. Председателят на мДПС подчерта, че ДПС се опитва да реши реалните проблеми на хората, а не на политиците и там, където ДПС управлява местната власт, има осезаема разлика, защото 30 години са близо до хората. “Нека и тези политици, които държат микрофоните по цял ден и се разхождат, имитирайки ДПС в белите автобуси, да не се разхождат като на екскурзия, а да слязат до най-малките населени места" призова Мехмед. Беновска попита Мехмед за кого говори, а той отговори, че визира ПП и ДБ.  

Водещата отбеляза, че мДПС, ПП и ДБ са от една възрастова група и е много модерно младите да са в политиката и попита Мехмед дали не успяват да намерят общ език с Кирил Петков, Асен Василев. Сезгин Мехмед подчерта, че това е най-болезнената тема от гледна точка на младите, тъй като ДПС, откакто са в политиката, имат надеждата, че младите хора ще донесат промяната и ще бъдат в нейната основа. “Мислехме, че с младите хора ще направим мостове в политиката срещу противопоставянето, защото нямаме тежестта на миналото и ще си говорим на един младежки език, така както се предполага, че младите могат да комуникират. Ние сме разочаровани от тези млади хора. Не носят промяната. Нямат опит и елементарно възпитание. Ние имаме политически опит, но тези, които влязоха - нямат. Можеше да стане чудесна комбинация от опит и млади хора, с която да поставим основите на промяната" коментира Мехмед.  

Николай Марков за Ахмед Доган и ДПС 

Беновска пожела да изгледат част от участие на Николай Марков в “Беновска пита" от 23-ти юли 2022 година, в която той говори за ролята на Ахмед Доган в политиката. 

Илиана Беновска: Кой е политикът, който сега ще го изиграе идващият на "бял кон“, не го казвам иронично, който ще може да овладее полуразпадащата се държава? Идват избори май! 

Николай Марков: Вижте, ако отчетем, че единствената автентична, която има лидерство, от пита leadership, такъв, какъвто би трябвало да бъде, нали казваме, че сме евроатлантическа държава ... 

Илиана Беновска: Who is that boy, казано на "харвардски“? 

Николай Марков: Аз смятам, че основната роля в тези процеси ще изиграе г-н Доган! Причината е, че ПП ГЕРБ по някакъв начин, и не по една причина е донякъде отвлечена! ПП БСП е със затихващи функции, представителни разбира се в голяма част. Вътрешнополитически представени, външно почти не. А другите партии нямат никакво значение! 

Илиана Беновска: Защо отбягвате ГЕРБ и Бойко Борисов? 

Николай Марков: Само да кажа, че ПП ... 

Илиана Беновска: Това все още не е регистрирана партия! 

Николай Марков: Нито е регистрирана, нито е партия! Да кажем, че това е "аватар“, модерен проект на американското посолство. 

Илиана Беновска: Are you sure? 

Николай Марков: Което по някакъв начин смятат, че така трябва да се прави. 

Илиана Беновска: Американците се отрекоха от Gemcorp! Николай Марков: Вижте, какво казва човек с устата си и какво прави с делата си, понеже съм християнин, гледам все пак делата на човек, а не думите му! И с цялото ми добро отношение към цивилизования свят, както се нарича, смятам, че нещата трябва да се правят по цивилизован начин. Ако начинът не е цивилизован и ако средствата и способите, които ползваме за реализиране на определени неща не са почтени, смятам, че си имаме работа с един нецивилизован свят! 

Илиана Беновска: А дали Доган ще се съгласи? 

Николай Марков: Той няма избор! Той няма избор! Няма друга партия, която може да поеме тежестта на това, което се надроби в България през последните десетина години и малко повече! Дори аз мисля, че г-н Аталай, който беше гост преди мен, много фино Ви подаде за подобен процес. Сега, доколко той смята, че лидерът ще поеме тази отговорност и последствия, които ще предстоят, защото всяка отговорност и определени последствия носи след себе си, вече аз не смятам, че ... 

Илиана Беновска: Направихте големия удар сега, това, че номинирахте Доган за народен водител! Не че той е излизал от тази си роля. 

Николай Марков: Просто няма друг избор, защото другите се разпаднаха. Аз затова го казвам, а не защото смятам, че така трябва да бъде. Просто приемам фактите такива, каквито са. Това е като едно лечение на заболяване – лекарят отива, прави преглед, съответно там прави изследвания, които трябва да се направят и поставя диагнозата такава, каквато е! А не такава, каквато иска да бъде! 

Ахмед Доган да поведе България 

“Г-м Мехмед, Доган е един от политиците, които дадоха старта на промените след 89-та година. Екстравагантно ли е това продължение, че той може да поведе България?" попита Беновска. Мехмед отговори, че когато фактите говорят и Боговете мълчат и това са реалните факти в нашата държава. “Ако се съобразим с тях, ще пожънем успех, ако не - каквито и екстравагантности и други предложения да има, просто времето и съдбата ни няма да ни прости, онова което ще се случи" подчерта Мехмед. Беновска отбеляза, че Карадайъ отправя непрекъснато послания, че ключът за решаването на проблемите в България е в ДПС. “Не е ли доста рисково? Говори се, че ДПС може да се класира второ или трето - резултатите Ви изтикват много напред. Знаете, че е трудно, когато се поема отговорност. По-лесно е да се седи в сянка" коментира Беновска. Мехмед заяви, че ДПС никога не е било в сянка и винаги са правили това, което е необходимо, с ясна евроатлантическа ориентация. Според председателя на мДПС да се седи в сянка е за страхливците. 

Мустафа Карадайъ 

Беновска пожела да изгледат част от изявление на председателя на ДПС Карадайъ от Каолиново от 9-ти септември 2022 година, в което казва, че българската политика в момента е територия на противопоставянето, а това противопоставяне не е имало в историята на българската демокрация. 

“През 1989 г. българската демокрация тръгна от този площад в Каолиново. Както и кметът отбеляза днес, ако ние от този площад сега представяме кандидати за народни представители в демократична България, да бъдат избирани по демократичен път, то на този площад преди 33 години се стреляше! 

Този площад вие в Каолиново, ние в Делиормана, ние в България платихме много висока цена, за да дойдат демокрацията и свободата в България! Затова ние сме длъжни да бъдем гарантите и защитниците на демокрацията и свободата в България, и ще бъдем такива!" 

ДПС в коалиция с ГЕРБ?; Компроматната война и медиите 

Беновска коментира, че Карадайъ поема смело отговорността ДПС да бъдат стража в политиката. Мехмед потвърди и заяви, че когато говори опитът е много по-лесно да се поеме отговорност и ДПС го е доказвало през годините с посланието за вяра, надежда и любов. “Непрекъснато се опитват да Ви обвинят, че се опитвате да бъдете задкулисно в коалиция с ГЕРБ или сте от балансьорите, които търсят и собствения си интерес преди всичко" каза Беновска. Председателят на мДПС отговори, че ДПС никога не е било в сянка и не е управлявало задкулисно. Сезгин разказа, че в Хасково са ги обвинили, че управляват задкулисно общината, но няма как да е така, защото имат само кмет в общината и са в явна коалиция. “Ние сме били ясни, коректни и точни управленски партньори и в управление, и в опозиция" заяви Мехмед.  

Беновска коментира, че това са средствата на политическата борба и с всички сили в цял свят върви компроматната война и например Тръмп, който не е загубил своята вяра да се върне като президент, създава своя медия. Председателят на мДПС подчерта, че решаването на компроматната война минава през истинското участие на медиите в процеса. Беновска подчерта, че компроматната война минава през дирижираното участие. “Истинско участие означава медиите да бъдат независими и към днешна дата може да се каже това. Тя е зависима от това да бъде оцеляваща и за да оцелява се опитва да създава внушения и сензации, за да бъде първа сред останалите. Това позволява на медиите да оцеляват, а не с истинските новини, които могат да изкарат на преден план" каза Мехмед. Беновска обясни, че Тръмп създава социална мрежа и казва, че го прави, за да може хората да разбират истината за него, а не манипулациите. Мехмед коментира, че истината за всеки е различна, но медиите нямат право да изкривяват истината и затова всеки политик може да създаде собствен канал за медия, но медията няма право да изкривява информацията. “Вие политиците имате ли право да изкривявате информацията? Колко сте честни?" попита Беновска. Сезгин Мехмед отговори, че ДПС винаги е било много конкретно и ясно в своите послания и никога не е изкривявало истината и затова се е задържало на политическата сцена повече от 30 години.  

Какво гарантират ДПС на хората? 

“Какво е онова, което Вие може да гарантирате на избирателите, че сте длъжни, че сте го осъзнали като партия с 30 години присъствие, че няма да го потъпчете в името на България?" попита водещата. Председателят на мДПС заяви, че никога няма да потъпчат правата и свободите на нито един български гражданин и това седи в основата на партията и никога няма да потъпчат човешкото, защото в света се случват различни събития, решението може да изглежда по един начин - близко или далечно, но краен потърпевш са хората. “Ние гарантираме, че ще бъдем хора. И никога няма да потъпчем техните права и ще направим всичко възможно да използваме реалностите такива, каквито са, за да успеем да направим икономическия тласък на държавата голям, за да може хората и избирателите да се възползват от тази политика" подчерта Мехмед. Беновска го попита каква е прогнозата за резултат на ДПС, а Мехмед отговори, че не боравят с прогнози преди изборите, защото си вършат работата. “Вярвайте, обичайте, защото само вярата, надеждата и любовта в тази трудна ситуация ще ни спасят от всички кризи" заяви Мехмед. 

Така завърши разговорът между Сезгин Мехмед и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 17-ти септември 2022 година.