Кралското семейство разполага с много замъци и дворци. Къде обаче ще живее крал Чарлз III предстои да се разбере. Някои от тях са наследени от кралицата-майка Елизабет Боуз-Лайън, докато други са закупени чрез неговите благотворителни тръстове.

"Кралското семейство да има множество резиденции, а в същото време Обединеното кралство е изправено пред криза на разходите за живот“, казва Анна Уайтлок, професор по история на монархията в Сити, Лондонски университет, цитирана от Би Би Си. 

Огромната централна лондонска сграда със 775 стаи е един от най-известните символи на кралското семейство. Това е и Административният щаб на британската монархия от 1837 г. Всяка година в Бъкингамския дворец се посрещат средно около 50 000 гости на всякакви официални събития. Към този момент Бъкингамския дворец е в процес на обновяване. В миналото Чарлз често е споменавал варианта дворецът да се превърне в “офис". 

Твърди се, че това е най-големият и най-старият обитаван замък в света. Уиндзор е бе дом на покойната Елизабет II през уикенда като той се е превърнал в нейна основна резиденция след началото на COVID пандемията, Колко време обаче ще прекара новият крал там, предстои да разберем. Принцът на Уелс Уилям и семейството му наскоро се преместиха в близката вила Аделаида и се очаква това да стане техен постоянен дом. 

Дворецът в Единбург бе официалната резиденция на монарха в Шотландия. Подобно на Бъкингамския дворец и замъка Уиндзор, дворецът Холирудхаус също е собственост на короната. Кралица Елизабет II прекарваше по една седмица там всяка година като домакин на официални и държавни поводи. Подобно на нея дворецът бе посещаван и от Чарлз, когато беше принц на Уелс. Дворецът има 289 стаи, 17 от които са отворени за обществеността.

Построен през 18-ти век, в този замък отсядат кралицата и херцогът на Единбург по време на посещението си в Северна Ирландия като част от турнето по случай Златния юбилей през 2002 г. Година по-късно Хилзбъро е посетен и американски президент Джордж Буш. Замъкът е популярна атракция за посетителите. 

Къщата в Глостършир е един от любимите имоти на Чарлз. Смята се, че покойната му съпруга Даяна не е харесвала имота. Имотът обаче е собственост на херцогство Корнуол, което от своя страна се оглавява от принца на Уелс - така че ако Чарлз III пожелае да остане там за постоянно, то той ще бъде като наемател на сина си.

За разлика от повечето други кралски резиденции, селската къща в Норфолк е частна собственост на монарха. Първоначално тя е била закупена от крал Едуард VII и предадена на неговите наследници. В този имот Елизабет II е живяла зимата. Често срещана гледка са коледните разходки на кралското семейство там. Чарлз поема управлението на имението през 2017 г. и го трансформира в напълно органичен имот.

Замъкът Балморал, където Елизабет II почина, също е частна собственост. Той е наследство на кралското семейство от кралица Виктория и принц Албърт. Голямата кула на замъка се извисява на 30,5 м над Роял Дисайд в североизточна Шотландия. Кралица Елизабет II редовно прекарваше летните месеци в имението.

В непосредствена близост до двореца Сейнт Джеймс, къщата Кларънс е една от най-малко привлекателните имоти за кралското семейство. Въпреки това Чарлз намира чар в имота и това е неговата официална резиденция в Лондон от 2003 до 2022 г. 

Къщата Дъмфрис е от селски тип и се намира в Шотландия. Тя обаче не е официална резиденция на кралското семейство. Въпреки това Чарлз полага всички усилия, за да възстанови автентичния вид на сградата. Чарлз отсяда там наскоро, когато му е съобщено, че майка му е тежко болна и се намира в Балморал. 

Той е разположен в Кейтнес на северното крайбрежие на Шотландия. Имотът, известен преди като замъкът Барогил, е закупен от кралицата-майка през 1966 г. Сега тя се стопанисва от ръководството на Фондацията на принца, чийто президент е Чарлз. Той и кралицата-консорт Камила обикновено остават там в края на юли и началото на август.

Вилата се намира на островите Сили в Корнуол. Смята се, че това място е било предназначено за постоянен дом на Чарлз и Даяна. Към този момент къщата се дава под наем като ваканционна вила.