Водачът на листата за народни представителни на Българската социалистическа партия в Русе Иван Иванов, се срещна с председателя и членовете на Управителния съвет на Съюза на Дунавските овощари, съобщиха от БСП.

По време на разговора бизнесмените изразиха своето одобрение от осигуреното секторно подпомагане в периода на действие на последния редовен кабинет на страната.

От своя страна Иван Иванов заяви, че в качеството си на министър на земеделието в правителството на Кирил Петков заедно с екипа си, е работил активно, за да бъдат постигнати високи резултати на сътрудничество със земеделците и е удовлетворен от резултатите.

"Заедно с българските земеделски производители успяхме да постигнем повече, отколкото е направено досега за сектора", заяви Иванов и подчерта, че са били осигурени безпрецедентните 3,4 млрд. лв. за българските земеделци до края на 2022 г.

Той посочи, че в дейността на Министерството на земеделието е трябвало да бъдат постигнати няколко основни цели, сред които осигуряване на продоволствената сигурност на страната и подпомагане на българските земеделци, така че те да бъдат конкурентноспособни и да произвеждат качествена продукция с висока добавена стойност на достъпна цена. "Българското правителство показа за пръв път в последните 30 години, че земеделието е приоритет за изпълнителната власт. За това свидетелства големия размер национални средства, насочени към сектора", заяви Иванов. Той изтъкна, че по време на целия мандат на правителството ръководството на Министерство на земеделието е показало с всички свои действия, че изпълнява поетите ангажименти за подпомагане на сектор "Земеделие", така че той да бъде не само конкурентноспособен и модерно развиващ се, но и че екипът на Министерството работи съвместно с българските земеделци и в защита на техните интереси.

"Благодарение на усилията на експертите на Министерството и на ДФЗ, разплатените средства за 7-те месеца активна работа на правителството, са близо 96 млн. лв., с които са подпомогнати над 20 хиляди стопани. За сравнение, за същия период на 2021 г. са били изплатени 82 млн. лв., с които са подпомогнати 18 хиляди стопанства", коментира социалистът.

Иванов информира, че в рамките на мандата му като министър на земеделието, Министерството е разработило и механизми за справяне с последствията от Ковид кризата, като общия ресурс, осигурен на земеделските стопани е 143,5 млн. лв. за първото полугодие на 2022 г.

При кризисната мярка за овладяване на последиците от войната в Украйна са договорени 20 млн. лв. европейска помощ и е осигурено 200% държавно съфинансиране.

"Това, което постигнахме, е необратим процес. Летвата вече е високо вдигната и всеки в това министерство трябва да гони тези високи нива на подпомагане на земеделските стопани", обобщи Иванов. Той сподели, че Българската социалистическа партия се ангажира в следващия парламент да предложи и да подкрепи в бюджет 2023 допълнително подпомагане за земеделците в не по-малък размер от осигуреното за 2022 г.

В хода на срещата бяха обсъдени теми, касаещи дейността на производителите на плодове в региона, както и проблемите, пред които бизнесът е изправен.