Сергей Станишев, президент на ПЕС и български евродепутат – Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, от 16. 9. 2022 г. 

https://youtu.be/9yJJYzyetFI 

Сергей Станишев: Искам да Ви кажа една случка, която наскоро ми се случи. Моят 9 годишен син Георги понякога ме изненадва необичайно със сентенции или умозаключения. В училище са имали обсъждане с приятели в класа за професиите на родителите, кой с какво се занимава. И той по свой начин е обяснил с какво се занимавам аз и какво означава да си в политиката. Но най-интересното е заключението, което е направил и е съобщил на своите приятели. Той е казал – и разберете, един ден, когато баща ми умре, той ще отиде при легендите!

Новината, за която съм ви поканил днес, е, че предстои конгрес на ПЕС, той ще се проведе в Берлин на 14-и и 15-и октомври. Искам да ви съобщя моето решение да не се кандидатирам за четвърти, почти, мандат. Причините са политически.

Илиана Беновска: Г-н Станишев, Беновска, здравейте! Била съм на всички Ваши избори, докато Ви слушах си ги припомних, за президент на ПЕС! Вълнуващи моменти! Но спомените назад! Друг спомен – на Вашето място преди 6 години седеше пенсиониращият се главнокомандващ въоръжените сили ген. Румен Радев, който малко след това стана. Вие, надявам се, не се пенсионирате, 56 годишен сте! Но, задавам Ви много сериозен въпрос и искам да ми отговорите откровено, като сина Ви Георги, а не като Станишев да замъглите! Смятате ли, сериозно питам, да бъдете полезен на България, ефективно, и да се кандидатирате за президент или за председател на БСП? Няма да коментирам провала й в момента! И дори и да стигнете до поста министър-председател? Тези последните двете сте били. Защото България има нужда от Вашите опит, знания и авторитет! Или сте си направил някакъв домашен план да заемете някоя и друга авторитетна международна длъжност, децата Ви да учат в чужбина и да живеете някъде извън България? Благодаря!

Сергей Станишев: Както Ви казах, цитирайки "Майсторът и Маргарита“ – да казваш истината е леко и приятно! Ще Ви кажа абсолютно откровено – първо, сега се намираме в кампания!

Илиана Беновска: Е, и?

Сергей Станишев: Вижте, аз съм член на БСП и съм дисциплиниран член! И обясних защо се налага да дам тази пресконференция сега, въпреки че някои ще ме упрекнат за това. Просто няма как да не я дам. Аз не мога да изляза от тези 11 години така тихомълком! Трябва да кажа какво съм постигнал, за какво съм работил. И сега мой приоритет, честно казано, е финализирането на този мандат и конгресът на ПЕС, който се провежда на 14-и и 15-и октомври в Берлин. Аз съм сигурен, че това ще бъде силен конгрес, работим от доста месеци по документите. Но също така Ви казах накрая – за мен каузата това левицата да бъде силна отново ще бъде лична кауза! Ако левицата е силна отново, ще има място за всеки, независимо в какво качество. Аз не надценявам моите лични заслуги и качества, мисля, че ги имам в достатъчна степен обаче. Става дума за друго.

Илиана Беновска: Може ли само една вметка?

Сергей Станишев: Нека да завърша!

Илиана Беновска: Колата се кара с кормило и с педали, а не ментално! Нали? Кой лост си избирате?

Сергей Станишев: Никой сам по себе си не може да бъде спасител! Вижте, нагледахме се на спасители в България 30 години! Нужно е колективно усилие. Аз ще работя за колективно усилие на левицата, левицата да бъде силна отново! Под каква форма – ще видим след време!

Илиана Беновска: Виждам тук, г-н Станишев, ако някой пропусна, нека се обади, хора от БСП, знакови лица – Чавдар Георгиев, Калоян Паргов, Ангел Найденов, г-н Пирински, социалдемократа Георги Анастасов, Юрий Асланов, Велислава Дърева, Татяна Буруджиева, Жельо Бойчев, Дора Янкова, Явор Куюмджиев. Важно е да се изредят тези имена, Румен Петков от "Поглед инфо“. Ако има още някой, извинявам се! Това, освен че са Ваши идейни съмишленици били в различни периоди и са инакомислещи в БСП, това ли е Вашият бъдещ екип, с който ще санирате и издигнете на необходимата висока лявата идея?

Сергей Станишев: Аз Ви казах – сам човек трудно може да постигне всичко! Второ, аз поканих за това събитие, което е важно за мен в личен план, аз обръщам една страница от живота си, която е доста продължителна, 11 години, и поканих тези мои приятели и другари с които много неща сме правили заедно, за да бъдат част от тази моя емоция! Искам да я споделя с тях, освен с медиите, с политолози и социолози. Този кръг не изчерпва всички мои приятели в БСП, повярвайте ми. Но това са хора, които ценя като лични приятели и като хора, направили много за БСП! Не е тайна, че движение "Социализъм 21 век“ е политическото движение в БСП, което най-активно разработва в последните 2 години, мисля година и половина откакто е създадено, политически позиции, идеи за развитието на БСП.

Илиана Беновска: Извинявайте, но не сте ги поканили да танцуват валс! Тук няма паркет, в БТА! Какъв знак давате? Това са определени лица. Калоян Паргов например беше върнат с решение в ВКС обратно в органите и позициите на БСП, от които Корнелия Нинова го махна. Това решение ще предизвика последващи и други хора ще бъдат върнати. Аз не се шегувам. Избягвате ми отговорите! Не сте като Георги Станишев!

Сергей Станишев: Вижте, аз с Георги Станишев не мога да се сравнявам! Той е върхът! Мълчи, мълчи и изведнъж сентенция като тази, която Ви споменах. Въпреки че аз му казах тогава – хайде да не бързам да отивам при легендите!

Илиана Беновска: Е, и? Не ми отговорихте защо точно тези?

Мария Дивизиева: Г-жо Беновска!

Илиана Беновска: Мария, моля те, ние не сме дошли тук да му махаме с ветрило, нали?

Мария Дивизиева: Разбира се!

Илиана Беновска: Няма на рикша да го возим!

Сергей Станишев: Защото са хора, които уважавам, които са ми приятели, които са мои съратници! Исках да споделя с тях този момент. Аз Ви казах – това не е обявяване на нещо различно от отчет пред вас за последните 11 години, мотивите за моето решение да не се кандидатирам за президент на ПЕС за четвърти път. Това е достатъчно. Всичко останало след изборите, живот и здраве!