Германия пое контрола над руските рафинерии на територията ѝ, за да защити гражданите си. У нас е обратното - руската рафинерия е поела контрола над решенията, които уж трябва да се взимат в интерес на България. Това написа кандидатът за народен представител от “Демократична България" Ивайло Мирчев.

От месеци България предлага да поеме оперативен контрол над рафинерията на “Лукойл" или петролът, идващ от Русия (сорт "Уралс") да бъде обложен със специфична такса, която да се върне при потребителите, за да поевтинеят горивата по бензиностанциите в България с поне 70-80 стотинки, вместо печалбите да отиват в дъщерното дружество на “Лукойл" - “Литаско".

Освен поемане на контрол над рафинерията, “Демократична България" предлага да бъде сменена и “калинката", която държи "златната акция" на българската държава, тъй като вместо да следи за българския интерес, представителят ни в “Лукойл" обслужва руския.

“Нито едно от тези предложения на “Демократична България" не бяха приети. Днес Германия направи с руските рафинерии това, което ние месеци наред предлагахме. Германия защити гражданите си, България - не. Значи в Германия може, а у нас - не?", коментира Мирчев, който е водач на листите на “Демократична България" в Бургас и Разград.

В следващия парламент решаването на казуса с рафинерията на “Лукойл" и цената на горивата ще бъде приоритет на “Демократична България" от ден първи.

“Нека да не бъдем проводник на руските интереси в България, превръщайки се в задна врата за руските петролни доставки в Европа за сметка на българските граждани", коментира Мирчев.