В парламентарна демокрация избирателят също носи своята отговорност – дали ще отиде да гласува, дали няма. В крайна сметка тези, които отиват да гласуват, какъв продукт ще се произведе от техния вот. Това коментира политологът Борислав Ангелов, в предаването "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Колкото повече хора отидат да гласуват, толкова по-голяма легитимност има следващото управление, което може да се излъчи от парламента. Колкото по-малко хора отидат да гласуват, неговата легитимност спада", поясни политологът.

Той отбеляза, че някои политици от месеци насам работят за ниска избирателна активност.

"Ако говорим за ДПС – да, те искат, защото техните гласове имат един таван, който не могат да го надскочат. Колкото по-малко хора гласуват, толкова е по-голям делът и представителството на ДПС в парламента. Това не бива да се забравя. Те нямат никакъв смисъл от висока избирателна активност. ГЕРБ виждаме, че те вървят като едно плато. При БСП е въпрос не само на твърдото ядро. БСП е подложена на много силна атака. Виждаме какво се случва от страна на действията на служебното правителство и на президента към нея като политическа формация, специално към Корнелия Нинова. Така че за мен при БСП е много важен въпросът не само мобилизация на нейното твърдо ядро, а и привличане на периферия – колкото се може да привлече нови гласове“, коментира още Борислав Ангелов.

"Хората трябва да разберат, че е важно да се гласува сега, да не се улавят на въдиците, че разбирате ли, ама то може да има още едни избори. То както може да има, така може и да няма и тогава да няма ситуация да се формира някаква тройна коалиция или някакъв друг политически Франкенщайн, който въобще не сме го желали, и който още повече да отврати българите от политиката“, отбеляза политологът.

Евелина БРАНИМИРОВА