Три десетилетия след началото на демократичните промени в България все още има политици, които са готови да жертват икономиката и благосъстоянието на хората. Това заяви президентът Румен Радев в коментар по актуалните теми, след като откри учебната година в столичното 43-то ОУ “Христо Смирненски“, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Президентът беше категоричен, че докато управлява служебното правителство, режим на тока няма да има.

"Намаляването на цените на горивата, намаляването на цената на газа за следващата година с 30% са реални резултати, постигнати с усилия и много работа. Когато едно правителство служебно или редовно работи в интерес на бизнеса и на хората, резултатите са налице. Що се отнася до започналите дебати в Европейския съюз за овладяването на инфлацията, част от мерките за ограничаване на потреблението на електричеството и газ, и появилите се спекулации, че в България ще се ограничава улично осветление, ще има режим на тока и т.н., искам да е ясно едно – докато има служебно правителство, това няма да стане. България е производител на електрическа енергия, България е износител на електрическа енергия и българите няма да стоят на тъмно", каза държавният глава.

Румен Радев обърна внимание и на мерките на Европейския съюз за ограничаване на консумацията на електроенергия.

"В момента Европа се опитва да предотврати социалното напрежение през тази зима и да се гарантира политическото спокойствие за сметка на пазарните механизми, чрез въвеждане на мерки, които са познати от едно по-далечно минало. И с огромни компенсации, които за тази зима явно ще бъдат добре дошли за европейските граждани, но са с непредвидими последици за пазара, за европейската икономика, за нейната конкурентоспособност, защото те ще останата да тегнат за следващите правителства и поколения. Нека да е ясно, че следващата задача на служебното правителство не е да ограничава потреблението и производството, което е сигурен път към стагнация и забавяне на икономическия растеж. Основната задача е да търсим най-евтините суровини независимо откъде и да предоставяме най-добрите условия за българския бизнес и български граждани, които са най-бедните в Европейския съюз", разясни той.

Нели СТАВРЕВА