"БСП е разумната социална партия. Показахме, че умеем да подаваме ръка в името на националния ни интерес. Считам, че след тези избори е необходимо да се направи правителство, защото заплахата не е в България. Заплахата е външна, и за да имат сигурност българските граждани, трябва да има едно стабилно управление. За да се случи това, политическите лидери трябва да седнат на една маса, всеки трябва да направи крачка назад в името на България. Както БСП го е направила досега, така могат и всички останали да го направят.“ Това заяви водачът на листата на “БСП за България“ в Пазарджик Драгомир Стойнев по време на предизборен дебат в ефира на Нова телевизия и допълни, че спокойствието и сигурността на българските граждани и икономика трябва да бъдат над всичко.

Във връзка с резултата от изборите, които социологическите проучвания прогнозират, от БСП смятат, че ще имат многократно по-добър. "Хората са убедени, че без една социална сигурност, не може да се състави сигурно правителство“, категоричен е социалистът.

"Досега живеехме в свят, който се базира на евтини ресурси от Русия, а Европа изнасяше технологии. За съжаление тази хармония бе разбита“, заяви Драгомир Стойнев и продължи: "Голямата грешка през годините е, че развалихме един голям стратегически проект “Бургас – Александруполис“. Ако този проект го имаше, а той беше спрян незнайно защо от ГЕРБ, ние можехме да внасяме и друг петрол, освен руския“, обясни кандидатът за народен представител.

Според Стойнев последното правителство е взело правилното решение и за първи път “Лукойл“ започна да плаща данъци. "Имаше период, в който тази рафинерия си правеше каквото си иска, но последното правителство въведе ред и сега берем плодовете на мерките, които се взимаха преди“, смята социалистът. По думите му, за да имаме инфраструктура за втечнен газ, са ни необходими дългосрочни споразумения, каквито ние нямаме. "За БСП е важно българската икономика да получава най-конкурентната цена, която е възможна“, каза още Стойнев.

По отношение на санкциите към Русия Драгомир Стойнев смята, че е нормално, когато някой налага санкции, да има и контрасанкции, а основната грешка на последното управление е, че не е оставило Булгаргаз“ да преговаря с “Газпром“. "Пълна диверсификация никога не може да има по географски причини, затова не трябва да отказваме газ само, защото идва от Русия. Трябва да мислим какъв е българският национален интерес“, коментира още Стойнев по темата с газа.

"БСП предлага разумните решения - да замразим цената на електроенергията, на газа, на парното и водата, за да може хората да преживеят през зимните месеци“, заяви на финала социалистът и допълни: "Ако конфликтът продължи, то тогава трябва да се мисли колкото се може по-бързо да се направят две тарифи, така че да не се раздават парите на калпак. За разлика от другите партии, БСП е готова с тези предизвикателства. Още в първите дни ще внесем нужните законопроекти и действия, които да обединят парламента и всички политици, защото тази криза можем да я преодолеем само заедно“, заключи Драгомир Стойнев.