Темата с енергетиката е ключова за индустрията, икономиката и крайните потребители.  Обществото ни, изпитва притеснение за проблемите в енергийния сектор и последиците от него, които влияят пряко както на бизнеса, така и семейния бюджет. И с право. Грешните решения, отлагането на проблема, липсата на дългосрочна стратегия и обезпечаване сигурността на доставките на най – изгодна цена създава усещане за задълбочаваща се криза у българските граждани и домакинствата. Това заяви за Радио "Фокус" - Варна водачът на ПП "Български възход“ в 3 МИР – Варна Александър Николов.

Той посочи, че единственото решение, за преодоляване на кризата в енергетиката и икономиката е намирането на дългосрочно решение за осигуряване доставките на газ, на достъпни и конкурентни цени.

Водеща следва да е икономиката, а не политическите ангажименти и пристрастия на отделните партии, каквато е ситуацията до момента. Остава впечатлението, че за политиците, които създадоха проблема, по-важни са частните ангажименти и личните пристрастия, а не обществения интерес.

"Най-важното е цените на газа за бизнеса е потребителите да са най-ниски с оглед възможностите за доставка. И към момента доставките до България са с първоизточник "Газпром", но по пътя до българските потребители цената се завишава с политически аргументи и финансови ползи за посредници.

Никой не дава отговор на въпроса, въпреки обществения интерес: ще има ли обезпечени доставки за зимния сезон, а ако да, на каква цена?

По темата за доставките с танкери, така и не стана ясно , каква е цената с всичките такси, които трябва да платим, за да достигне до България. Има ли гаранция, за капацитета за срочно разтоварване в пристанищата на чужда територия и колко ще струва това на българските граждани? 

Правителствата в Европа търсят решения за потреблението си, но преценяват най-добрите условия, които доставчиците предлагат. За съжаление забелязвам, че от държавите членки, темата най – силно се политизира в България, като политическите аргументи често изместват финансовите.

Той подчерта, че стабилната икономика е стъпила на евтини енергоносители, като по този начин се постига баланс между потребителите и производителите.

"Големите предприятия работят основно с газ и когато цените летят нагоре, логично е и суровините и продукцията също да увеличават своята цена, за да могат производителите да работят и покриват разходите си. Това включва и крайните продукти за потребление генерирани от тези предприятия и тяхната цена за крайния потребител. Допълнително знаем, че високите разходи водят и до загуба на работни места.

Десислава ВАСИЛЕВА