Трябва да осигурим на българите газ на възможно най-ниската цена

"Умора има, защото не може за година и половина 4 пъти да се провеждат избори. Що се отнася до БСП – активността е много висока. Започнахме с един успешен старт, с подобаващо младежко присъствие в кампанията. Дори откриването в Бургас беше с МО. От 440 кандидати за народни представители от БСП – 119 са под 35 години. Аз съм обнадежден, че ще успеем да запалим хората и на 2 октомври да гласуват. Правим много срещи, не сме се спрели. В момента може би най-активната кампания е на БСП. Най-важното сега е, че ние сме единствената политическа партия, която според проучванията върви нагоре.“ Това заяви организационният секретар и водач на листата на БСП в 3 МИР Варна Борислав Гуцанов в ефира на БНТ.

По думите му има няколко момента, които са ключови за БСП и един от тях е идващата тежка зима, която е от изключителна важност, защото хората са притеснени как ще я изкарат. В предходният кабинет ние успяхме да направим мораториум върху цената на тока.

Независимо, че бяхме много критикувани се оказа, че това е най-правилното действие, благодарение на което българските семейства успяха да си платят цената на тока и да презимуват нормално. На следващо място – кога е имало такава социална програма, каквато БСП успя да направи?

Безплатните детски градини и ясли не сме ги виждали от много години. Увеличаването на пенсиите е нещо, което се случи благодарение на БСП, защото по времето на ГЕРБ за 12 години те се увеличиха със 162 лв., а за 7 месеца благодарение на нас със 167 лева. Вдигнахме и ваучерите за храна от 80 на 200 лв. и то с възможност тези ваучери да бъдат ползвани за почивки и културни мероприятия. Необлагаемият минимум за младите семейства стана от 4500 на 6000 лева“, коментира той за част от социалните мерки на левицата.

"22 млрд. успяхме да заделим за социални дейности и благодарение на това, че БСП беше в управлението. БСП винаги сме говорили, че икономиката и социалните дейности вървят ръка за ръка. Най-накрая се наредихме на първо място в нещо положително, а именно растеж на икономиката в целия ЕС.

С 2 млрд. евро е увеличен прихода в държавната хазна благодарение на износ“, категоричен бе Гуцанов за средствата отделени за социална политика и първото място на страната ни в ЕС по растеж на икономиката.

Социалистът подчерта, че като председател на националния предизборен щаб на БСП е изпратил писмо до президента, защото според него основната функция на служебното правителство е да осигури честни и почтени избори. "Не е нормално един служебен кабинет да казва какви са приоритетите на държавата.

Тези неща се заявяват от Народното събрание, защото ние сме парламентарна република. Не е нормално министър на финансите да коментира, че приоритет на България е влизането в Еврозоната. Относно бюджета – ние оставихме 1.5 млрд. излишък. Къде отидоха за месец и половина тези пари?“, обобщи организационният секретар на БСП за актуалната политическа ситуация.

"Важно е и дългосрочното решаване на въпросите свързани с енергоносителите и развитието на икономиката. Безспорно "Газпром“ не може да бъде избегнат. Не е мит, че руското синьо гориво е по-евтино.

Ние трябва да водим преговори с всички, за да осигурим на българите газ на възможно най-ниската цена. Ние можем също и да произвеждаме газ. Говоря за газохидрати в Черно море, което е едно от най-богатите на тези находища“, обясни Борислав Гуцанов за ситуацията с газа.

"За Варна има няколко ключови икономически проекта. На първо място това е развитието на пристанището и изграждането на новия интермодален терминал. На следващо място магистралата Истанбул-Бургас-Варна-Констанца“, посочи социалистът за проблемите на Варненския регион.

В заключение Борислав Гуцанов каза, че БСП е гарант за дипломатичност в отношенията ни с всяка една страна, а Русия като част от българската история не може да бъде пренебрегвана с лека ръка.

"Много ясно сме коментирали, че не може и да става дума за общо управление с ГЕРБ и ДПС. Най-важното е да има редовно правителство след изборите и съм сигурен, че ние ще участваме в него като основна политическа сила. 28 е бюлетината, с която България може да направим този скок, който е необходим“, завърши той.