Крал Чарлз III беше официално провъзгласен за монарх в събота след смъртта на кралица Елизабет II, на първата церемония на Съвета по престолонаследието от 70 години насам, пише Bloomberg.

Съветът, съставен от 200 членове - предимно настоящи и бивши политици и други високопоставени лица - провъзгласи възкачването на Чарлз III на трона в държавните апартаменти на двореца Сейнт Джеймс в Лондон.

Церемонията по предаването на властта предшества потвърждаването на датата на погребението на кралица Елизабет II, най-дълго управлявалият монарх на Обединеното кралство, което се очаква да се проведе в понеделник, 19 септември, но не е официално потвърдено. Чарлз III потвърди, че погребението на кралицата ще бъде национален празник.

Съботната церемония, която датира поне от 1837 г., беше последвана от декларацията на краля и полагането на клетва.

Чарлз III каза, че е "напълно наясно“ с отговорността, която е наследил от майка си.

"Ще се стремя да следвам вдъхновяващия пример, който ми беше даден в поддържането на конституционното управление и да търся мира, хармонията и просперитета на народите на тези острови и на кралствата и териториите на Британската общност по целия свят“, добави той.

След клетвата, членовете на Съвета казаха "Бог да пази краля“.

Бившите премиери консерватори Борис Джонсън, Тереза ​​Мей, Дейвид Камерън и Джон Мейджър, заедно с бившите премиери на лейбъристите Гордън Браун и Тони Блеър бяха сред присъстващите. Жени, включително Мей и първият министър на Шотландия Никола Стърджън, присъстваха на церемонията за първи път.

Оръжейни салюти проехтяха из целия град, включително от Лондонската кула и Хайд парк, за да отбележат предаването на властта. Шестдесет и два изстрела бяха изстреляни близо до Тауър Бридж. Виковете "Да живее кралят“ се чуха от хилядите зрители. Салюти бяха изстреляни на няколко други места в Обединеното кралство, включително замъка в Единбург.

Парламентът ще се събере по-късно през деня, за да могат членовете да положат клетва за лоялност към новия суверен.