Ива Митева: Слави да излезе пред хората, патерицата да не го смущава!

Ива Митева, ИТН - Илиана Беновска "Беновска пита – Радио К2“, 10.09.2022 г.  

ИТН преди изборите 


“23 дни преди да разберем каква ще бъде ролята на ИТН на тези избори и дали ще има кабинет. Какво замисляте този път?" започна разговора Беновска. Ива Митева отговори, че е важно какво ще реши и замисли българският народ, но ясно са заявили какво искат като решения на дълбоките проблеми - референдум, мажоритарна изборна система и ВНС.

“Хората искат и друго. Това, което виждам, е че на хората им е втръснало да слушат за борба с корупцията и ефективна съдебна система и искат да разберат как ще посрещнат зимата и при какви цени. За да бъдем по-близо до хората, трябва да чуваме проблемите им, ние ще ги представляваме и ще водим битките в НС" коментира още Митева, която води листата в 23 МИР и в Русе.

Беновска попита не трябва ли да се казва всичко, което интересува хората, а не само това, което политиците искат да говорят и сподели, че хора я питат защо кани Митева, която знае и има отговори на всичко. Митева разказа, че други отказват участия по медиите, когато тя и Каримански ще участват. “Когато застанеш срещу експерт, с популизма си изглеждаш смешен и слаб.

Омръзнаха ни лъжите, но за съжаление лъжата се превърна в гледна точка, за красиви се представят и най-грозните неща. Лъжата непрекъснато трябва да се доказва, а истината се приема за факт, който е просто ей, така. Много е трудно, когато непрекъснато трябва да доказваш истината, когато насреща имаш предубедени хора, които не искат да те чуят" отговори Митева.  

Слави Трифонов с какво плаши политиците и държавник ли е? 

Беновска попита защо Слави Трифонов, който казва истината такава, каквато я разбира, го приемат на нож политиците и с какво ги плаши. Ива Митева коментира, че в политиката и в НС винаги са се правели тънки политически сметки, които много отчетливо се виждат в закона за политическите партии и изборния кодекс, включително и в промените в конституцията.

Тя подчерта, че когато се говори ясно и открито, без внушения и вътрешни убеждения, човек се стряска и ако си истински държавник, то такова би трябвало да е говоренето, но ако си фалшив и просто искаш да съществуваш в политиката, това говорене те плаши. Беновска подчерта, че нито имаме дефиниция, нито образ на истински държавник в България. “Слави уплътнява ли образа на държавник?" попита водещата. Митева отговори, че се опитва по начина, по който той го разбира и истината е, че има много политици, но не и държавници.

“Имали сме ги във ВНС, може да сме имали и в учредителното събрание, но след това много трудно може да се каже за някой, че е с държавническо мислене. Започнахме да управляваме повече с чувства, отколкото с мисли и идеи" коментира Митева. Той разказа, че Петко Каравелов е строил със закони и идеи, а не с камъни и тухли.   

Беновска пожела да изгледат изявлението на Слави Трифонов от 26-ти август 2022г.  

Слави Трифонов: Аз видях политическата система отвътре. И ще ви кажа следното – там има основно лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт! Е това видях! И затова мисля, че аз не съм политик. И мисля също, че не само трябва да се разбие модела ГЕРБ, а трябва да се разбие модела на цялата сегашна политическа система.

Затова, искаме вие да кажете време ли е България да стане президентска република, или да остане парламентарна! Искаме да ви попитаме на национален референдум. Решението трябва да е ваше, защото държавата е ваша. За да гарантираме, че това ще се случи и вашето решение, каквото и да е то, ще бъде приведено в действие, ние ще бъдем гарант, ваш гарант в следващия парламент! Властта не е на всяка цена, но моралът е! ИТН, сами срещу всички, заедно с вас!  

“Слави говори емоционално, но говори и рационално - успява в кратка форма да изложи тезата си за референдум, за президентска република, за разочарованието си от политиката. Правилно ли постъпва, това държавническо ли е и има ли въздействие върху хората?" попита Беновска. Митева сподели, че хората говорят за президентска република много отдавна и много преди изявлението на Слави са си задавали въпроса дали нещо не е сбъркано в основите. Беновска подчерта, че това е тема още от ВНС.

Митева се съгласи и подчерта, че това е било и предлагано от двукамарния парламент. Тя заяви, че при гласуването на кабинет той трябва да има ясна програма, а не просто да се гласува за състав и структура, без да се знае накъде отива. “Това, което казва Слави е изключително точно - болезнена жажда за власт. Всички търсят влияние, да въздействат с властта, но изпускат какво мислят хората и неслучайно няма референдуми, защото политиците смятат, че хората са безгласна маса и тя няма право на мнение, а политиците са умните, които могат да вземат решенията" коментира Митева.  

Кирил Петков и Асен Василев; Тениските “Харвард" 

“Ако вземем Кирил Петков или Асен Василев, да станат президенти?" попита Беновска. Митева отговори, че те са изпуснали този шанс, защото освен харизма, трябва да имат и други качества, които не се виждат у тях. Тя подчерта, че болезнената амбиция за власт ще ги доведе до разочарованието. “Човек трябва да бъде себе си. Когато се влезе във властта, много бързо се губи авторитет и любовта на гражданите, обаянието, което си имал" коментира Митева.  

Беновска разказа, че от предаването “Беновска пита" са си позволили да си направят дружеска шега с възпитаниците на Харвард, като са започнали да подаряват тениски “Харвард" на гостите. “Ние подарихме и на Вас. Вие се оказахте опитен политик и човек, който разбира и от изразните средства на изкуството. Да видим какво направихте и как се наслаждавате - как Ива Митева се наслаждава на това, което направи в НС Тошко Йорданов" каза Беновска.  

Беновска: Г-н Кирил Петков и ПП, HARVARD LAW, JUST KIDDING – тениската си облечете за "чао“ от МС!   

Дебелата книга "История на България" затвори още 1 страница. Страницата на управлението на ПП, ИТН, БСП и ДБ... Те си тръгват. Както пее Рой Шайдър/ Джо Гидеон в "Ах, този джаз!" - великия филм на Боб Фоси:  

"Чао, чао, живот! Чао, чао, щастие! Здравей, самота..."  

8 месеца ПП, ИТН, БСП и ДБ ни бяха "хвърлили в джаза"...  

Ето как им отговорихме, с шега, от "Беновска пита":  

28 юни 22-ра 

Тошко Йорданов - с тениската на Беновска HARVARD LAW, JUST KIDDING, на трибуната в НС 

След като Корнелия Нинова не успя с кабинет на ПП, ДБ и БСП и президента Радев ще насрочи избори, Тошко Йорданов от ИТН излезе на трибуната на Народното събрание с тениската на Беновска HARVARD LAW, JUST KIDDING.     

Беновска подарява тениската HARVARD LAW, JUST KIDDING, откакто ПП са на власт. 

JUST KIDDING означава ПРОСТО СЕ ШЕГУВАМ. 

ПП ли се пошегуваха с България? Или България на изборите ще се пошегува с ПП? 

От 10 години Беновска задава въпроса: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България? Ще си отговорим ли на тези избори най-сетне? 

Иначе, Ива Митева, ИТН, е дала "на заем" тениската си на Тошко Йорданов

И.д. председателят на 47 НС Мирослав Иванов си "глътна езика" и направи плаха бележка на Тошко Йорданов, че е облечен неприлично. 

Какво ли е НЕприличното на тениска с надпис: HARVARD LAW, JUST KIDDING?! 

Тошко Йорданов: Така е! И ако ние бяхме отстоявали още тогава, тази коалиция щеше да се разпадне още февруари! Защото глупостите, несъобразяването, некомпетентността от вашата половина, основно от Лена Бориславова - защото тя взима решенията, започнаха още тогава. 

Част от законите, които са лобистки - Ива Митева много подробно може да ви обясни, към кои точно ще бъдат пренасочени пари, на което ние бяхме против, и тя беше против на тези коалиционни съвети, на които аз съм бил, а Вие не сте бил, в момента си ги бяхте набутали в бъдещата управленска програма, а това са лобистки закони, облагодетелстващи определени юридически лица. 

Що се отнася до мъжкарството - аз за Лена какво друго казах, освен че е некомпетентен юрист? Това няма значение, дали, си жена или мъж! Дали, съм я нападал, защото не била в залата?! Извинявайте, но тя е взимала решения, които имат отражение върху цялата държава! То и Кирил Петков не е в залата, да го нападна и него?! Но трябва ли да си мълча за него?! Или за Асен Василев?! Защото не са в залата?! Това, че вие се правите на по-ниски от - изберете си нещо, за да не се обидите - не е мой проблем! 

Мирослав Иванов: Г-н Йорданов, без лични нападки! 

Тошко Йорданов: А, Вие, не ми правете забележка, защото говоря, като дуплика! 

Мирослав Иванов: Това няма значение - как говорите! 

Тошко Йорданов: Г-н Добрев, Вие, сте изключително наивен човек на Вашата възраст! Да очаквате енергетика Бориславова да е по-добра от енергетика Бориславова - Вие, наистина сте наивен човек! Но, е хубаво човек да запазва наивитета, защото това е нещо детско, което трябва да пазим в сърцето! Благодаря! 

Тошко Йорданов и тениската “Харвард"; Опозицията в парламента 

“Г-жо Митева, дръпнахте дявола за опашката. Защо дадохте на Тошко Йорданов тениската?" попита Беновска. Ива Митева отговори, че тениската е била точна в точния момент и е казвала всичко, без да са необходими повече думи и е доказателство за това, че една диплома нищо не значи, когато нямаш опит, зрялост.

“Това, което направи Тошко Йорданов с тениската беше много показателно за целия мандат на целия 47 парламент като започнем от председателя на парламента и стигнем до всеки един представител на парламента" подчерта Митева. Беновска отбеляза, че Митева освен юрист, специалист в НС, човек, който знае законите, е и “заразена" със средствата на шоуто. “Аз се изумявах всеки ден на това, което се случваше в НС, защото вместо НС да работи мъдро, задълбочено, компетентно, да води тежки и сериозни разговори с всички специалисти, НС се занимаваше с кавги, замерване с думи и непрофесионализъм. Най-страшното е, че то не идваше от опозицията.

Опозицията беше толкова позитивна, благосклонна към ПП, че не знам дали е имало по-добра опозиция. Личеше си, че те искат да помогнат, но когато насреща имаш хора със страшно самочувствие и хора, които не са водени от интересите на народа и националния интерес, нещата започват да се изкривяват" подчерта Ива Митева. Беновска отбеляза, че Слави липсва и попита Митева защо той не е сред хората и дали печели, или губи от това. Водещата пожела да видят кратък откъс от живата връзка на Слави Трифонов миналата седмица. 

Ивайло Вълчев: Аз мисля да започна с най-често задавания въпрос, когато ходим на срещи, той е към теб обикновено – жив ли си, как си? 

Слави Трифонов: Да, слуховете за моята смърт са силно преувеличени! 

Ивайло Вълчев: Имаме човек на живо, който ще ти зададе въпрос! 

Зрител: Много съм доволен. Имах още един въпрос, на който без да искаш отговори. Той няма общо с политиката – кога ще има концерт на стадион Васил Левски? 

Слави Трифонов: Сега Куку бенд ходят на концерти и аз съм много щастлив, че те могат да правят тези концерти. А за това че не участвам, сърцето ми в кръв се облива. Защото съм част от тези хора, тези песни са правени с любов и с всичко, което човек може емоционално да даде, като прави едно нещо! При първа възможност, когато обстоятелствата ми подскажат, че в обществен и в личен план това е добре – ще направим такъв концерт. Това е най-изумителното нещо, което ми се е случвало – концертът на Васил Левски.  

Ивайло Вълчев: Не приемаш всеки ден да разговаряш с журналисти, може би, не ги търсиш, за да споделиш това, което имаш. Не се държиш като един средностатистически политически лидер! 

Слави Трифонов: Защото имам хигиена. Майка ми като малък ме е научила да се къпя! 

Ивайло Вълчев: Ама ето, хората казват – тогава ние как да разберем какво е във вашите глави! 

Слави Трифонов: Избирам да се къпя! Иначе има интернет. Аз имам фейсбук профил, имам огромен брой последователи и съм директен и ясен.  

Ивайло Вълчев: Ще видим ли Слави кандидат за президент? 

Слави Трифонов: Не! 

Ивайло Вълчев: Какво означава "Сами срещу всички! Заедно с вас!“? 

Слави Трифонов: Всички са всички останали партии, които видимо искат да има удобства за тях самите, за да могат с видима радост и алчност да консумират власт! А заедно с вас – заедно с вас, уважаеми сънародници! Това е заедно с вас, така изглежда. Сами срещу всички хрантутници! Заедно с вас, уважаеми сънародници! Виж как го измислих! 

Слави Трифонов сред хората? 

“Греши ли Слави Трифонов, че използва социалните мрежи, ФБ, ТВ 7/8?" попита Беновска. Ива Митева отговори, че не греши, но наистина липсва на хората. “Той трябва да излезе сред хората и го призовавам, ако наистина е силен, да го направи. Хората го очакват, очакваха го, когато бяха изборите за 46 парламент. Той обеща тогава. Надявам се сега да изпълни това свое обещание и да се появи. Нека да е, когато той реши, но нека да е в тази кампания, защото това, което мисля е, че се притеснява от комплекса си - патерицата, която има, но не мисля, че е първият политик, който е така. Смятам, че когато имаш какво да кажеш на хората, когато искаш да бъдеш решителен, смелото решение е да излезеш и да го покажеш" подчерта Митева. 

Книгите 

Беновска благодари на Ива Митева за разговора и каза, че няма да слага точка, защото ще се видят поне още веднъж в кампанията и ще очакват Слави. Митева сподели, че и тя е в очакване на Слави. Тя подари на предаването есе на Стефан Хесел “Възмутете се", което призовава за мирен бунт, защото всеки трябва да намери своята причина за възмущение. “Моята причина за възмущение е битката с лъжата, така че аз я продължавам" сподели Митева. Беновска от своя страна подари на Митева книгата ѝ с интервюто ѝ с Ахмед Доган.  

Така завърши разговорът между Ива Митева и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване “Беновска пита" по “Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 10-ти септември 2022 година.