След като посети Бъкингамския дворец за първи път след смъртта на кралицата, направи обръщение към нацията и се срещна с премиера в петък, Чарлз ще бъде официално провъзгласен за крал в събота. Ковчегът на кралицата ще остане в Балморал, пише The Guardian.

Изданието публикува упътване за някои от ключовите моменти, планирани да се случат на втория ден след смъртта на кралицата.

В 10 сутринта местно време Чарлз ще бъде провъзгласен за крал от Съвета по престолонаследието в държавните апартаменти на двореца Сейнт Джеймс. На церемонията ще присъства и синът му Уилям, чиято нова титла е принц на Уелс.

Други присъстващи на церемонията, която за първи път ще бъде предавана по телевизията, ще включват частни съветници и правителствени министри и вероятно бивши министри, министър-председатели и висши духовници.

След това кралят ще проведе първия си таен съвет – най-старото действащо законодателно събрание в Обединеното кралство – придружен от Камила и Уилям и ще направи личната си декларация за смъртта на кралицата и ще положи клетва за запазване на Шотландската църква.

В 11 сутринта Чарлз ще бъде провъзгласен за суверен. Основната прокламация се чете от балкона на двореца Сейнт Джеймс. Церемонията обикновено е придружена от фанфари от балкона и едновременни салюти в Хайд парк и Лондонската кула.

По обяд ще бъде направена втора прокламация на Кралската борса в Лондонското сити (допълнителни прокламации ще бъдат направени в неделя в Шотландия, Северна Ирландия и Уелс).

В 14 часа се очаква се високопоставени депутати да положат клетва за вярност към новия крал, като съболезнованията продължават в парламента до 22:00 часа. Всички депутати ще имат възможност да положат клетва, когато парламентът се върне след 10-дневния национален траур, но това не е официално изискване.