На 09.09.2022 г. от V-то РУ при ОД на МВР - Пловдив са внесени в Районен съд Пловдив общо 8 акта за констатиране на нарушение на чл.21 от Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия /ЗООРПСМ/ срещу 8 лица, едно от които непълнолетно, въз основа на които са образувани 8 производства по реда на ЗООРПСМ срещу нарушителите А.Г.А., К.М.А.,З.С.Ш., Г.Д.Б., А.Д.Б., П.М.К /непълнолетен/, Д.П.П, всички от Пловдив и Т.И.Б. от с.К., обл.Пловдив.

Производствата са образувани, за това, че на 03.09.2022 г. около 20:35 часа на стадион "Локомотив“ по време на провеждане на футболната среща между отборите на "Локомотив“ и "Ботев“, вътре в обособената зона на феновете на ПФК "Ботев“ са хвърляли предмети – камъни и бутилки с вода по посока публиката на "Локомотив“, повреждали са пластмасови седалки, използвали са пиротехнически изделия – изстрелвали са сигнални ракети и са хвърляли факли, като част от тях са били с маски, прикриващи лицата им.

Всичките 8 дела са разгледани в открити съдебни заседания на 09.09.2022 г. от няколко съдебни състава. Седем от делата са приключили с решение, а едно е отложено за събиране на доказателства.

На четирима от нарушителите съдът наложи наказание безвъзмезден труд в полза на обществото за срок от 60 часа, които да се изпълнят от кметовете на общините по адресите на нарушителите, а на един от нарушителите освен горното наказание е наложена и принудителна административна мярка забрана за посещение на спортни мероприятия в страната и чужбина за срок от 2 години.

За извършената противообществена проява /спортно хулиганство/ други двама от нарушителите са с наложено наказание глоба в размер на 1000 лева.

Непълнолетният нарушител е с наложено наказание задържане в териториална структура на МВР за срок от 5 денонощия.

Решенията не са окончателни и подлежат на обжалване и протест в срок от 24 часа, считано от постановяването им пред Окръжен съд – Пловдив на касационните основания предвидени в НПК.