В България парламентаризмът просто не проработи както трябва, но причината не е в Конституцията и във формата на управление, а във факта, че българската политическа система е до такава степен изродена, че ние съществуваме в среда само на лидерски партии. Това заяви  Александър Симов – водач на листатата на "БСП за България“ в Перник, в предаването "Добър ден, България" на Радио "Фокус".

" По никакъв начин парламентаризмът не е изхабен и всеки, който се заиграва с тази тема, всъщност считам, че се опитва да ни предлага някакви много опасни идеи. Не искам да хваля своята собствена партия, но БСП е единствената политическа формация на политическия терен, която си има процедури и която прилича на партия. Всичко останало сами виждате докъде се доведохме – едноличната воля на Бойко Борисов, Слави Трифонов съобщаваше по телевизията на своите депутати какво решение е взел. Ето това е големият проблем. Всъщност в България демокрацията не сработи както трябва, което не означава, че проблемът е в демокрация, а в механизмите, по които тя се осъществява в България. И заради това смятам, че никаква смяна на формата на държавно управление няма да ни свърши работа. Ние просто трябва да направим така, че парламентаризмът да е ефективен“, посочи той.

"Парламентът има нисък рейтинг в последните години, но той има нисък рейтинг, защото системно беше обезличаван от фигури като Бойко Борисов“, отбеляза Симов.

"Да ви припомням ли, че в рамките на последния си кабинет за четири години той стъпи в парламента пет пъти, пет пъти! И сега сравнете го с Великобритания, където всички знаем, че премиерът всяка седмица поне по два пъти е там и се подлага на кръстосан разпит от депутатите в английския парламент. Ето това е голямата разлика – или си институционално настроен и имаш уважение към парламентаризма, или искаш да управляваш еднолично, без да ти пука за институциите. Ето тук върху това трябва да поработим, а не да тръгваме да пипаме Конституции, да правим референдум за президентска република и всякакви останали дивотии, които няма да ни помогнат“, допълни той.

Симов отбеляза, че БСП е приела да участва в управление с ПП, ДБ и ИТН, знаейки, че то няма да е лесно и знаейки, че когато е съставено от четири толкова различни партии, проблеми ще има.

"Приехме, защото БСП не е политически кръжок, а е политическа партия, а политическата партия трябва да се бори да осъществява своите идеи във властта. Цяла България видя, че когато БСП е във властта, осъществява своята социална програма – и актуализацията на пенсиите, и безплатните детски ясли и градини, и всички останали социални мерки, които предприехме. Спомняте ли си какво се опитаха да ни направят заради това, че казахме, че трябва да се замрази цената на тока? Аз си мисля, че това е успешна мярка, която помогна на хората в една голяма криза. Нашата социална политика се вижда и ненапразно днес и останалите партии се опитват да си ги прикачат като медал. Няма проблем, нека да се опитват да си ги сложат, да си ги закачат на ревера. БСП знае как да осъществява своята програма и показа истинска социална политика, изразяваща се в 22 милиарда социален пакет в бюджета – най-социалният бюджет за последните години или въобще в историята на прехода“, допълни той.

Той отбеляза, че когато си в съюз с партии, които са толкова различни, особено по отношение на визията за външната политика, трупаш немалко негативи.

"Трябваше да се опитваме да съгласуваме различните си виждания за това как се провежда външната политика. Ние така и не приехме самоволните действия по спирането на преговорите с "Газпром“, гоненето на руски дипломати, които сериозно застрашиха нашите отношения с Руската федерация. Ето такива неща хората, посрещайки ни, питат за тях, критикуват ни за някои от нашите действия. И разбира се си дават сметка за това, че факторът "БСП“ в управлението направи така, че България не изнесе оръжие за Украйна, направи така, че ние не обявихме Руската федерация за враг, както имаше такива големи, грандиозни идеи от други партии“, каза още Александър Симов.

Евелина БРАНИМИРОВА