Търговище ще бъде домакин на международно състезание по колоездачно ориентиране. Между 15 и 18 септември общините Търговище, Попово и Разград събират най-добрите в дисциплината състезатели, за да разпределят медалите в последния трети кръг от Световната купа за мъже и жени, съобщиха от местния клуб по ориентиране "Вариант 5“.

Организатор на проявата е Българска федерация по ориентиране, заедно със СК "Вариант 5“ – Търговище, със съдействието и подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Областната администрация в Търговище, както и общини Търговище, Попово и Разград.

В състезанието ще се включат участници от 27 държави, а програмата на събитието обхваща четири състезателни дни и започва на 15 септември с масов старт в района на село Островче (Община Разград), където ветераните ще се борят за световните титли в дисциплината.

На 16 септември ще бъде спринтовата дистанция в село Кардам (община Попово), на 17 септември състезателите се прехвърлят в района на село Момино (община Търговище), където ги очаква тежка дълга дистанция.

В последния ден от първенството елитът ще спори за отличията в смесената щафета, а ветераните – за титлите в средната дистанция, отново край село Момино.

Откриването на първенството ще се състои от 18:00 часа на 15 септември пред Община Търговище.

Водачите в Световната купа и световните ранглисти Камила Сьогорд (Дания) и Кристоф Богар (Чехия) пристигат в Търговище, за да се борят за медалите и крайните победи за сезон 2022.

България ще бъде представена от шестима мъже и шест жени, част от които ще се борят за отличията и в категорията до 23-години. Най-сериозни надежди за силно представяне от българския отбор има двукратният световен шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев.