Борците в класическия стил откриват Световното първенство в Белград. От българските представители първи на тепиха в събота ще излязат четирима наши състезатели – Дейвид Димитров (категория до 72 кг), носител на златния пояс "Никола Петров“ за 2021 г., Айк Мнацаканян (77 кг), бронзов медалист от световни и европейски първенства, както и Недялко Петров (55 кг) и Йоан Димитров (87 кг).

Жребият за тези категории ще бъде теглен днес от 16:00 часа.

В класическия стил ще стартират 8 наши представители. Кирил Милов (97 кг), световен и европейски вицешампион, ще излезе в неделя, а Eдмонд Назарян (60 кг), който по-рано този сезон ликува с европейската титла при 20-годишните и взе сребро при мъжете, ще се бори в понеделник.

Преди шампионата националите бяха на лагер в Тетевен, а Назарян се подготвя в Армения с най-добрите им състезатели.

В свободния стил България ще бъде представена на шампионата от 7 състезатели, водени от Георги Вангелов (61 кг), пети на олимпиадата Токио 2020. В тима са още Мирослав Киров (74 кг), европейски вицешампион от 2021 г., Ахмед Батаев (92 кг), сребърен медалист от Евро 2022, Рамазан Рамазанов (70 кг), трети на Евро 2022, както и опитният Владимир Дубов (65 кг), бронзов медалист от световно и европейско първенство от 2013 г., който по-рано този сезон взе сребро на турнир в Румъния.

При жените тимът ни е воден от бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова (57 кг), която през последните дни индивидуално се подготвяше в София с личния си треньор Мирослав Гочев. На индивидуална подготовка в Турция бе Биляна Дудова, световна и четирикратна европейска шампионка, която ще дебютира на мондиала в категория до 62 кг.

В отбора са и Мими Христова (65 кг), европейска шампионка от 2020 г., която близо година лекуваше травма, Миглена Селишка (50 кг), европейска вицешампионка от 2022-а, като и София Георгиева (68 кг).

На шампионата в Белград ще стартират близо 800 състезатели.