Великобритания и светът потънаха в скръб след смъртта на Кралица Елизабет Втора. Съболезнования пристигат от цял свят, а в следващите дни животът в Обединеното кралство ще тече по различен начин. Следват подробности за промените и протокола след кончината на най-дълго управлявалия монарх в света.

Множеството от хора пред Бъкингамския дворец не намаля през цялата нощ и въпреки проливния дъжд. Идват, за да отдадат почит на Кралица Елизабет Втора. Ценности, уважение, смирение и преклонение са сред най-често използваните думи за Нейно Величество.

Знамената във Великобритания са свалени наполовина. В целия Лондон вече има транспаранти със снимка на Кралица Елизабет Втора. В знак на уважение редица спортни прояви и събития с развлекателен характер са отменени. Няма да стачкуват жп служителите и работещите в пощенските служби. Днес Съветът по наследяване официално ще провъзгласи новия суверен - Крал Чарлз Трети. В 11 часа местно време ще забият камбаните на емблематични места като катедралата Сейнт Пол и Замъка Уиндзор. Час по-късно в 12 на обяд почит на Кралица Елизабет Втора ще бъде отдадена с 96 топовни салюта - по един за всяка година от живота, съобщава БНТ.

Очаква се Крал Чарлз Трети да запише обръщение към нацията. А вечерта е предвидена служба и бдение в катедралата Сейнт Пол. Погребението на кралица Елизабет Втора ще бъде с държавни почести и ще се състои в рамките на 2 седмици след кончината ѝ.