Кралица Елизабет, най-дълго управлявалият британски монарх в историята, почина в четвъртък в шотландската си резиденция Балморал, където беше заобиколена от семейството си. 96-годишната почина мирно в Балморал този следобед, съобщиха от Бъкингамския дворец.

Новият крал Чарлз и кралицата Камила ще останат в Балморал тази вечер и ще се върнат в Лондон утре. Новината дойде само часове след като Дворецът сподели, че лекарите на кралицата са загрижени за здравето й само няколко дни след срещата с нейния 15-ти премиер Лиз Тръс, пише електронното издание на списание Town and Country.

Подробности за погребението

Като монарх кралицата ще получи държавно погребение, което се очаква да се състои 12 дни след смъртта ѝ. Конкретни подробности за церемонията, която би трябвало да е планирана от десетилетия, все още не са официално обявени, въпреки че се очаква архиепископът на Кентърбъри, който е старши епископ на Църквата на Англия, да ръководи службата. Ще актуализираме тази публикация веднага щом бъде споделена повече информация.

В дните преди погребението Обединеното кралство ще отбележи 12-дневен период на траур, в който се очаква тялото на кралица Елизабет II да бъде положено в някоя от големите обществени сгради и обществеността вероятно ще може да отдаде почитта си.

След смъртта на майка си Чарлз веднага става крал, но няма конкретен график за неговата коронация.