За мен криза на кризите, е демографската, защото тя има пряко отношение към пазара на труда. Това каза лидерът на "Български възход" Стефан Янев, който се срещна с представителите на бизнеса в Българската стопанска камера, предаде репортер на Агенция "Фокус"

Янев коментира проблемите, пред които е изправен българският бизнес.

"Основните проблеми не са нови, те са известни. Общо взето са свързани с начина на развитието на българския бизнес, като нещо, което е важно не само за държавата, не само за пазара на труда, а и за перспективата за развитие на българския бизнес. Защото ако си мислим, че държавата може да се развива без да подпомага собствения си бизнес, сме на грешна мисъл. Основната тема на разговора беше как взаимно ние като политическо представителство и бъдещо участие в някакви властови позиции, можем да бъдем взаимно полезни с бизнеса от гледна точка на цялата тази регулация. От гледна точка на условията, на законодателството, в което този бизнес се развива и как да се дават именно тези възможности, съобразено с общия европейски пазар, така че българският бизнес да бъде конкурентно способен, да получава достатъчно добри възможности да ползва съответните ресурси на поносима цена. И да има достъп до съответните пазари, където да реализира своята продукция“, обясни Стефан Янев.

Според него проблемите на бизнеса са свързани с липсата на работна ръка.

"Коментирахме голям обем от теми, свързани със сегашната криза в енергетиката, както и тази криза, която много често забравяме. За мен криза на кризите е демографската, защото тя има пряко отношение към пазара на труда. От бизнеса може да чуете, че всяка година той губи около 50 000 българи. Кризите трябва да се компенсират, защото при тази тенденция направете сметка за следващите 20 години какво ще се случи“, поясни лидерът на "Български възход". 

Стефан Янев добави, че тази криза би могла да бъде преодоляна, ако се осигури по-лесен достъп на българи, живеещи в чужбина и чужди граждани до пазара на труда в България.

Нели СТАВРЕВА