Община Пловдив трябва спешно да започне създаването на професионални спасителни екипи за превенция и реакция при бедствия и аварии, с каквито разполага Столична община. За това настоява областният управител на област Пловдив Ангел Стоев в писмо до кмета на общината Здравко Димитров. Според него общината, като втората по големина в България, има капацитета да изгради подобно звено, което да реагира адекватно и своевременно при настъпване на  извънредни ситуации на територията на цяла Южна България.

"По време на наводненията в селата Богдан, Каравелово и Слатина от решаващо значение за спасяването и извеждането на хора от залетите с вода къщи се явиха изключително професионалните действия на екипите от дирекция "Аварийна помощ и превенция“ към Столична община“, посочва в писмото си областния управител.

Той подчертава, че столичната дирекция  отговаря пряко за дейностите по защитата на живота и здравето на населението, опазване на околната среда и общинското имуществото при бедствия.

Тя разполага с модерно оборудване и дигитални решения като системи за ранно предупреждение и оповестяване при високи нива на реките, пожарни кули, свързани с камери за наблюдение и софтуер, които приемат сигнал за всяко нерегламентирано сметище или открит огън. Работят и с последен модел на техниката за аварийно-спасителни дейности, която включва термокамери, сензори за търсене на хора при земетресение, дронове с термокамери и звук, типични за евакуация.