Световният номер 1 Даниил Медведев приключи със защитата на титлата си на US Open, след като загуби от австралиеца Ник Кириос с 6:7 (11), 6:3, 3:6, 2:6 в мач от осминафиналите на надпреварата. Преди по-малко от месец намиращият се в отлична форма Кириос победи руснака на Мастърс 1000 турнира в Монреал, а тази нощ той записа четвърти успех в петия си мач срещу миналогодишния шампион.

В много оспорван първи сет австралиецът спаси три сетбола, преди да надделее в тайбрека с 13-11, но Медведев отговори подобаващо във втората част и бързо натрупа преднина от 3-0, която задържа до края на сета. В следващите две част Кириос доминираше, за да затвори мача в четири сета и да запише 26-та победа в Тура от 6 юни насам.

Загубата на Медведев означава, че той ще сдаде първото място в ранглистата от следващия понеделник, а кандидатите за върха са няколко. С най-големи шансове отново да бъде номер 1 на този етап е Рафаел Надал, но Каспер Рууд от Норвегия и Карлос Алкарас от Испания също мога да оглавят класацията.

Кириос показа изключително високо ниво на игра, за да се справи с Медведев, като реализира 53 печеливши удара срещу 38 непредизвикани грешки, докато съперникът му завърши с 49 уинъра и 19 грешки. Финалистът от Уимбълдън вкара 71 процента първи сервис и спечели 75 процента от тези точки, взе 29/47 излизания на мрежата и бе много ефективен при възможностите за пробив - 5/7.

По този начин Кириос достигна четвъртфиналите в Ню Йорк за първи път в кариерата си, а там ще срещне друг руснак - Карен Хачанов.