Мащабите са толкова големи, че само и единствено във възможностите на държавата е да помогне на хората. Това каза Дани Каназирева, бившият областен управител на Пловдивска област, във вечерния блок "Това е България“ на Радио "Фокус“.

"Искрено съжалявам за това природно бедствие в нашия регион. И трагедията е голяма наистина. Редица семейства останаха без дом, а щетите са огромни“, каза тя.

И изрази надежда хората да не чакат с години възстановяване на щетите. "В никакъв случай не мога да си позволя и няма да го направя за това кой е виновен или да прехвърлям вина на фона на това бедствие, но мога да говоря това, което аз знам от позицията си на бивш областен управител. Реално още края на 2020 и началото на 2021 година, малко преди първите парламентарни избори от поредицата избори в последната година и половина, получихме в областната управа сигнал и от кмета на Карлово за нуждата от почистване на река Стряма“, каза тя.

По думите й незабавно с нейна заповед е назначена междуведомствена комисия.

"В нея влизат представители на абсолютно всички държавни институции на територията на областта. И наистина беше констатирана сериозна нужда от почистване освен на огромната растителност. Отделно от това още тогава реката беше излязла от своите очертания близо 70 м от коритото си и навлизаше в редица частни земеделски имоти, горски територии", обясни тя.

По думите й още тогава е имало риск за дигите. "Това беше констатирано от междуведомствената комисия. И всъщност, областната управа  определихме 3 участъка, в началото на 2021 година, за почистване от село Розино до втория мост на село Слатина, от село Столетово до консервната фабрика, и от Дъбене до град Баня", поясни бившият областен управител.

Цялото интервю може да прочетете по-късно в категорията "Интервю".