Данните не потвърждават поголовна сеч в района на бедствието в Карловско. Проверките са направени от три институции. Има неизчистени корита, има и скъсани диги, но бедствието е най-вече природно, каза областният управител на Пловдив, предаде репортер на Агенция "Фокус".

Паднали са около 200 литра дъжд на кв. м. за 4 часа.  "Счита се, че основната причина за бедствието е огромното количество дъжд – около 200 литра на кв. метър. Това си е естествен процес. В района на тези села има над 10 000 куб. м дървен материал, който предстои да бъде извлачен, да бъде нарязан и извозен. Част от него ще отиде при жителите на тези населени места за огрев. Също така да не забравяме, че има и огромно количество земна и скална маса, която сигурно също е над 10 000 куб. м. За да се справим с това е необходимо време, техника, хора, но и фактора време", добави Ангел Стоев.

МЗ, чрез Напоителни системи, започва обследване на дигите, където са скъсани и вече се работи по тяхното укрепване. Започва целенасочена работа в това отношение.

Земеделците, чиито трайни насаждения бяха потопени, ще бъдат компенсирани. Стопаните трябва да си подадат заявленията за унищожената реколта, за да бъдат обезщетени. Те ще имат до 100 дни за това.  

МВР също е създало организация,  за да се опазват имотите на хората, там където те живеят извън тях. Така, че мародерите да си знаят, че няма да им се отдаде възможност да обират.

Държавата оказва невероятно съдействие, много ведомства са включени, каза още Стоев.