Може да се попадне в хипотезата на ниска избирателна активност. 44% от българите заявяват, че не могат да преценят дали може да се състави правителство, сочи проучване на "Алфа рисърч“.

ГЕРБ и ПП са с доста сходни резултати в началото на компанията, като партията на Бойко Борисов има лека преднина, което може да се промени по-натам. Това обясни социологът Боряна Димитрова при коментар на данните на последното проучване на "Алфа рисърч“.

Изследването е проведено в периода 27 август - 2 септември сред 1117 пълнолетни от цялата страна. Реализира се със собствени средства на агенцията, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете.

Димитрова обясни, че е много важно кой ще състави кабинет след изборите.

Проучването отчита спад в доверието, както към "старите“ политици, така към новите лица.

"Срив на доверие към всички има след тази една година на кампания на всекиго срещу всекиго. В парламента със сигурност влизат 6 партии и две са на ръба. "Български възход“ и "Има такъв народ“. Останалите вече ще зависи от кампанията“, поясни Димитрова.

23,4 на сто сред твърдо решилите, че ще гласуват, ще пуснат своя вот за ГЕРБ.

"Продължаваме промяната" са втори - със 17,5 на сто. ДПС е с 10,9%, а БСП с 9,8 на сто.

"Възраждане" е на пета позиция с резултат 9,5%. "Демократична България“ събира 7,5 на сто подкрепа.

"Български възход" е седма по резултат с 4,2%. "Има такъв народ" събира 3,9% подкрепа, според изследването.

Така парламентът според социолозите ще е 7-партиен. Под бариерата освен ИТН остава и "Изправи се, България" с 2% подкрепа.

Ето как се подреждат лидерите в партиите спрямо доверието към тях.

Бойко Борисов е на челна позиция с 21,6 процента доверие. След него анкетираните имат най-голямо доверие на Стефан Янев - 18,5 на сто. Кирил Петков е на трета позиция с 18,4 на сто.

Следват Асен Василев, Христо Иванов и Корнелия Нинова. Виждате и техните проценти - съответно 17,8%, 17,6% и 15,9%.

Доверието към Костадин Костадинов е 13%, към Слави Трифонов - 10,8 на сто. Лидерът с най-малко доверие е Мустафа Карадайъ - под 10%.

Изследването на "Алфа рисърч" е проведено в периода 27 август - 2 септември сред 1117 пълнолетни от цялата страна. Реализира се със собствени средства на агенцията, а информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете.