В момента областният управител на Пловдив Ангел Стоев е на място, в едно от засегнатите от стихията карловски села - село Каравелово, предаде репортер на Агенция "Фокус". Заедно с областния управител са земеделският министър Явор Гечев и кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, както и ръководителите на множество специализирани институции, които участват в областния щаб.

"Знаем, че в Пловдивска област е обявено частично бедствено положение след падналите проливни дъждове в размер на 200 л/кв.м, което много рядко се случва. В резултат на това най-засегнати са общините Карлово, Калояново и Марица", каза той.

"Най-важни бяха спасителните дейности и благодарение на тях няма нито един загинал човек", каза Стоев. Съдейки по думите му, тежко остава положението в Богдан, Каравелово и Слатина. И в трите населени места има недостиг на питейна вода, но благодарение на БЧК този проблем е решен. Много военнослужещи от 61-ва Стрямска механизирана бригада, както и много доброволци се включиха в разчистването на пострадалите къщи.

Възстановен е мостът на село Богдан, както и малкият мост в Каравелово. Работи се за изграждане на временни мостове. Голяма част от техниката е техника не можем да я използваме, защото има течаща вода и рядка кал. 

Общините са създали комисии, които оценяват щетите.

Цялото изказване на областния управител на Пловдив може да видите във видеото ни.