"Оказа се, че държавата няма нужда от доброволци", пише Ивайло Атанасов, видя репортер на Агенция "Фокус". Той поянсява, че тръгнали двама души от Пловдив с огромното желание да помогнат на пострадалите и бедстващи хора в Каравелово.

"Първо, някакъв началник на спасителния отряд от София директно ми каза, че не съм необходим. С мен се свързаха хора от спасителен център за животни в Казанлък. Те бяха в готовност да тръгнат, след като им кажа има ли нужда от тях, за да приберат пострадали от стихията кучета и котки. Е, оказа се, че за софийския началник, това не е важен въпрос. Щял да ми се обади другата седмица...", пише Ивайло Атанасов. 

По думите му кметът Славка Червенкова днес е неоткриваема. "В последния ни разговор каза, че нямат нужда от нищо... А бяхме готови хранителни пакети да нагласим и стекове с вода да занесем на пострадалите", уточнява доброволецът.

"От пожарната все казваха да чакаме на място, можело все пак да ни включат. Така и не ни включиха... От полицията директно ни отрязаха. Видях познат голям шеф, та той се опита да ни включи в някакви дейности, но така и не успя.

От НСО се бяха изсипали и те, пускаха си дрон.

Военните бяха оставили един камион "Урал" с шофьор и агрегат, който обаче не работеше и не искаше да запали. Гражданска защита ги нямаше никакви. Видяхме ги с една раздрънкана оранжева кола по пътя на връщане", пише още той.

Според Атанасов линейката за една от спасените жени се чакала повече от 60 минути.

"Началници един билюк идваха и си отиваха. Гледаха ни с насмешка - двама човека дошли да помагат, но защо по дяволите, са дошли?

Пълна организационна анархия. Но така е с много шефове, директори, началници... 

Държавата днес ме унижи! Изсмя ми се. Подигра ми се. Изсмя се, подигра се, като преди това унижи доброто. Защото, за да помогна, ми трябва нейното височайшо разрешение. Благодаря на всички, които ми дадоха своята подкрепа вчера и днес! Без вас нямаше да се случи нищо! Благодаря ви! За мен е чест, че ви познавам!", завършва доброволецът.