Преливната вълна от наводненията заля и мрежата. Прелива от възмущения, призиви и картини от бедствието в Карловските села, видя репортер на Агенция "Фокус".

Хората днес са насочили вниманието си към украинските бежанци, получили помощ от държавата ни. И питат защо сега не се помага така на българите, които бедстват. Други, вместо омраза, отправят сърдечни предложения за помощ, събират групи, които да тръгнат към бедстващите райони. А апелите за помощ наистина не са малко.

Кметът на село Войнягово отправи зов за помощ още вчера:

"Търсят се доброволци за село Войнягово,  може да са от селото, или от други населени места, написа Тодор Танковски. Търсят се хора, които желаят да се отзоват да помогнат за почистването на наводнените къщи в село Войнягово.

Моля, който е свободен и желае да се включи, да ми се обади на телефон 0894438698 и 0877125556, за да може да направим разпределение по наводнените къщи, кой в коя ще помага“.

Акцията се организира за днес, 04.09.2022 година!

Хората в селото се надяват да се отзоват повече доброволци.

"Българи, помогнете!“, зоват  и от село Слатина. Там е необходима тежка техника, за да измъкне трупите, дърветата и клоните, затрупали населеното място.

Кметът на село Столетово Мирослав Колев също написа в мрежата: "Такова бедствие е невиждано от възрастните хора. Бог да пази и да се помогне от държавата! Знаем само избори да правим, а хората... как сами да се справят, иска се техника и средства!? Имат нужда от помощ селата Слатина, Богдан и Каравелово“.

Даниела Шивачева също пише и помества снимки: "Това е село Богдан, или поне това, което остана от него!!! В момента няма нито една институция там, поне да се снимат за изборите. Положението не е бедствено, то е безнадеждно!!!“

Някои искрено се възмущават, че политиците използват бедствието, за да си правят пиар преди изборите, а е време за реална помощ, за действия.

В същото това време доброволци, които вече са организирали някаква помощ се ядосват, че кметовете на населените места, които бедстват, не вдигат телефоните си и няма как да предложат помощта си. Те са подготвили хранителни пакети и други неща от първа необходимост. Някъде пропищяха за гумени ботуши, които не се продават в бедстващите райони. А тинята не може да се чисти с боси крака. Има и призиви за спасяване на животни.