За втора поредна година Макс Верстапен ще започне домашната си Гран При на Нидерландия от първата позиция на стартовата решетка. Световният шампион спечели квалификацията на "Зандвоорт“ с невероятно преминаване на втория сектор в решителната му обиколка.       

В него той бе с близо 0.2 секунди по-бърз от Шарл Леклер, който обаче бе с рекордни първи и трети сектори, но допусна грешка във втория. Точно това коства на монегаска полпозишъна, като на финала разликата между него и местния любимец бе само 0.021 секунди.   

Трети на стартовата решетка в утрешния ден ще се нареди вторият пилот на Ферари Карлос Сайнц, който бе с 0.092 по-бавен от Верстапен. Комапния на испанеца на втората редица ще прави Люис Хамилтън, който завърши на цели 0.306 от първия.

Седемкратният световен шампион обаче загуби шанса да подобри своя резултат във финалния си тур, заради жълти флагове в последния завой. Те бяха предизвикани от Серхио Перес, който ошири твърде много траекторията и премина през зоната за сигурност, след което се завърта и спря върху пистата.

Така мексиакнецът не позволи и на двамата пилоти на Мерцедес да подобрят своите резултати, което му и подсигури петата позиция на старта. Шести ще потегли Джордж Ръсел, а на четвъртата редица ще бъдат Ландо Норис и Мик Шумахер. Петия ред ще си поделят Юки Цунода и Ланс Строл, който не успя да направи обиколка в третата част на квалификацията, заради технически проблем в неговия Астън Мартин.

 Първи извън челната десетка на стартовата решетка утре ще бъде Пиер Гасли, който бе с 0.084 по-бавен от своя съотборник Цунода в борбата за последната позиция в топ 10. Освен френския пилот на Алфа Таури елиминирани след вторите 15 минути на квалификацията бяха още двамата представители на Алпин Естебан Окон и Фернандо Алонсо, както и Гуаню Джоу и Алекс Албон.

Аут след първия сегмент на днешната квалификация бяха Валтери Ботас, Кевин Магнусен, Дениъл Рикардо, Себастиан Фетел и Никола Латифи, като те ще заемат последните пет позиции на утрешната стартова решетка. От тях Фетел се движише с темпо за класиране във втората фаза, включително рекорден първи сектор, но пилотът на Астън Мартин допусна грешка в 13-я завой и премина през зоната за сигурност, след което германецът се класира 19-ти.

Надпреварата за Гран При на Нидерландия, 15-ти кръг за сезон 2022 във Формула 1, ще стартира утре в 16:00 часа българско време и ще може да бъде следена на живо със Sportal.bg.