Изключително силно се представиха състезателите на варненските клубове в 47-ото издание на международния турнир по шахмат "Морско конче". Една от най-старите европейски надпревари за деца и юноши се проведе в "Спортпалас" с участието на над 140 таланти, разпределени в няколко възрастови групи. Представителите на морската столица завоюваха общо 12 медала.

Михаил Мързаков от ШК Варна стана първи при юношите до 14 години, а трети в това подреждане се нареди Стефан Узунов (ШК Каиса Варна). Стоян Илиев от ШК Варна пък триумфира като №1 при момчетата до 8 години. Втори в тази възраст е Мирослав Димитров от ШК Каиса.

И в двата пола при 16-годишните №1 станаха представители на варненските клубове - Валентина Димитрова от Каиса е шампионка при девойките, а Симеон Андреев от Одесос - при юношите.

Сребърни медали завоюваха Александра Нанева (Одесос), Александра Ганчева (Одесос) и Сияна Костадинова (Одесос) съответно при 8-, 10- и 14-годишните.

Също втори, но при 10-годишните момчета, е Борислав Желязков (ШК Варна). Никола Нейчев (ШК Варна) и Мартин Димитров (Каиса) се поздравиха с бронзови медали съответно при 10- и 12-годишните

Легендарният турнир е сред най-уважаваните в Европа за подрастващи, като през годините през него са минали някои от най-известните шахматисти в световен мащаб.