Колкото по-често имате избори например за парламент, толкова по-често всички се опитват да докажат, че всички останали са корумпирани, че положението е невиждано като криза, че има хаос, нестабилност. Това каза доц. Красен  Станчев, преподавател в Софийския университет "Климент Охридски“ и основател на Института за пазарна икономика, във вечерния блок "Това е България“ на Радио "Фокус“. "Историята показва, че служебните правителства обикновено са по-добри от редовните в областта на финанси и поддръжка на някаква стабилност в икономиката. Това правителство се опита да направи нещо друго, но не се получава“, заяви той.

 "Тогава, когато един служебен кабинет, дотолкова колкото всеки служебен кабинет е еднолично управление на един човек, независимо кой е той – остане прекалено дълго в канцеларията и има парламент, който може да променя някакви фундаментални неща, като международни договори, то тогава не е добре. В момента ми се струва, че тава вероятност е почти изключена. Но причината за различните оценки е политическата нестабилност", обясни Красен Станчев. 

По думите му от една страна се губи чувство за реална оценка. "Общественото мнение бива информирано за онова, което говорят политиците, а те винаги имат интерес в такива ситуации да разказват, че положението е плачевно, има хаос, има разруха и т.н.“, обясни доц. Станчев.  

 "Що се отнася до икономическата нестабилност – да, има проблеми, но те са относително малко и относително бързо решими“, поясни той. 

"Основният проблем е, пак следва от политическата нестабилност и обещанието, включително от предишното правителство, че ще подпомага всички за всичко, което те поискат, което доведе до увеличаване на разходите без много ясна перспектива за приходите. Приходите в бюджета за момента са добре поради инфлация и поради икономически растеж. Но това не може да продължава вечно. Вече се виждат първите признаци. Примерно преди 3 или 4 месеца вече заплатите престанат да надминават инфлацията. Онова, което имаме като заплащане на хората, става дума за около 52% от икономиката на България, са заплати. И този сегмент на икономиката престана да бъде изпреварващ инфлацията“, добави икономистът.

Цоня СЪБЧЕВА

 

Цялото интервю можете да прочетете утре в рубриката "Интервю“.