Винаги съм се притеснявал не толкова от противничките, а от нашата подготовка – заяви селекционерът на женския ни национален отбор Петър Касабов. - Дали имаме необходимите условия, нужното спокойствие, дали сме си свършили работата. Този лагер е по-дълъг, 28 дни, но имахме нужда "да се раздадем“, заради не дотам добрите резултати на последните състезания. Имаме още какво да доработваме. Благодаря на президента на "Би Риал“ от Сандански и на момчетата от клуба, които се включиха и ни помогнаха в спарингите.“ 

Тимът се подготвя в Благоевград за най-важното състезание този сезон – световното първенство в Белград, което стартира от 10 септември. А надпреварата при жените започва 3 дни по-късно, на 13 септември. 

В турнира при дамите ще стартират 216 състезателки, сред които и 13 медалистки от последните игри Токио 2020. На тeпиха след по-дълга пауза се връщат и много елитни състезателки.

Нашата мими Христова, европейска шампионка от 2020-а, също ще излезе на първенството в Белград, което е първо за нея голямо изпитание след Мондиал 2021. Именно на световното в Осло тя получи тежка травма, а след това претърпя операция, която я извади от голямата борба за цял сезон. 

"Много съм доволен от това, което Мими показва на тренировките - допълни наставникът. - Имаме още 10-ина дни за изчистване на някои детайли. Заредена е с много енергия. Надявам се така да бъде и на световното.“ Христова вече има един турнир зад гърба си преди надпреварата в Белград. На турнира в Мадрид през месец юни тя стана шампионка в категория до 65 кг. 

Миглена Селишка сякаш също е преодоляла психологическата травма, която я мъчеше на последните състезания, и тренира на пълни обороти. 

"Имаме голям напредък – каза още Петър Касабов. - Надявам се всички неприятности вече да са зад гърба ни.“

На облекчена подготовка в последните дни е бронзовата олимпийска медалистка Евелина Николова, която страда от моментно неразположение. А в тежка категория Мария Оряшкова ще пропусне шампионата, тъй като преди месец претърпя операция на кръстни връзки на коляното. Травмата я мъчеше година, но на турнира в Мадрид преди месец болките се засилиха и се наложи хирургическа интервенция.

София Георгиева , трета на европейските олимпийски игри през 2019-а, пък ще се бори в по-горната категория до 68 кг. 

Националките заминават за Белград на 11 септември. Пълният състав на отбора ще бъде обявен следващата седмица.