Изследователите на Dekra предупреждават, че всеки, който говори по телефона, чете или изпраща текстови съобщения, докато шофира кола, е изложен на значително повишен риск от злополука. Пешеходците и велосипедистите, които се разсейват от смартфоните си или носят слушалки, също са изложени на риск.

Според проучване на AZT (Център за технологии на Алианц) небрежността е причината за всяка десета автомобилна катастрофа с ранени. Това означава че разсейването в трафика води дори до повече смъртни случаи, отколкото алкохолът. Това обаче все още не е отразено в официалната статистика.

Разсейването, като причина за произшествия, е отчетено отделно за първи път през 2021 г., и е причината за общо 2,0 процента от произшествията, включващи телесни наранявания, а 0,3 процента се дължат на използването на електронни устройства.

При наблюдение на трафика от Dekra Accident Research през 2017 г., средно 7 процента от шофьорите са били разсейвани от мобилните си телефони по всяко време. Проблемът се подчертава и от данни на Федералната служба за автомобилен транспорт - през 2020 г. повече от 413 000 нарушения за използване на мобилни телефони са регистрирани и наказани в цялата страна, въпреки че те са само част от всички случаи на разсейване.

В допълнение към риска от злополука има и солидна глоба - всеки, който използва електронно устройство на волана в нарушение на разпоредбите, трябва да очаква глоба от 100 евро и наказателна точка в централния регистър на Фленсбург и до 200 евро и две точки в случай на създадена опасност или злополука.

Едва ли някой би се съгласил да си затвори очите доброволно за няколко секунди зад волана на превозно средство? Със сигурност малцина, но въпреки това мнозина не устояват да проверят съобщенията си, докато шофират. Ефектът е същият - ако гледате смартфона си за три секунди при 50 км/ч, летите на сляпо почти 42 метра, при скорост 80 са почти 67 метра.

Голямо разнообразие от дейности могат да отвлекат вниманието на водача от шофирането, като телефонно обаждане, четене и писане на съобщения, разговори с пътници, хранене, пиене, пушене, грижа за децата на задната седалка, животни в превозното средство или работа с навигационната или аудио системи, често чрез сложен сензорен дисплей.

Това важи без изключение и за пешеходците и велосипедистите. В случай на сблъсък те обикновено получават значително по-сериозни наранявания от по-добре защитените шофьори. Например всеки решеходец, който чете или пише текстови съобщения, докато пресича пътя, често пропуска важна информация за пътната обстановка и не може да реагира правилно.

И всеки, който слага слушалки, подценява, че има нужда и от акустична информация и сигнали, за да се движи безопасно по пътя - било то клаксон на кола, звън на трамвай или велосипедист, шум от трафик или сирена на линейка. Препоръката е ясна - Винаги се концентрирайте напълно върху случващото се на пътя. А това означава - дръжте не само очите си отворени, но и ушите си!