В бюлетината, с която ще гласуваме на предстоящите предсрочни парламентарни избори на 2 октомври, няма да фигурира номер 21. Причината - Единна народна партия не е регистрирала листи със свои кандидати в нито един изборен район. Това обявиха от Централната избирателна комисия на брифинг в четвъртък. 

Освен това партия "Национално движение Единство" не е регистрирала кандидатски листи в 12-и и 21-ви изборен район - Монтана и Сливен. Затова номерът на партията няма да фигурира в бюлетините в тези населени места.

Очакваше се днес ЦИК да представи и образеца на бюлетината. В крайна сметка стана ясно, че това ще се случи вероятно следващия четвъртък.

Предизборната кампания започва в полунощ. Общо 28 партии и коалиции влизат в битката за 48-ото Народно събрание. Месец преди изборите все още не е ясно кой ще поддържа машините за вота. От Централната избирателна комисия обясниха, че продължават преговорите с възможния изпълнител. Обществената поръчка е на стойност от близо 7 млн. лева без ДДС. С машини у нас ще се гласува в 9 363 секции, а в чужбина в 290. 

Двойно по-малко заявления за гласуване в чужбина са подали сънародниците ни зад граница. До момента са подадени 28 896 електронни заявления. 

От ЦИК призоваха българите в чужбина да подават заявления в сайта на комисията, за да се улесни гласуването. 

Срокът за подаване на заявления изтича точно в 00.00 на 6-ти септември.

На последните избори извън България имаше 750 секции, на тези избори се очаква да са около 800. 

“Причината в това е в либерализирания режим за откриване на секции, на базата на резултати от предишни избори. 734 секции могат да бъдат открити на това основание", обясни за Нова зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

По-рано днес от Външно министерство обявиха, че организацията за гласуването в чужбина върви по план. Първата група дипломати, която ще възстанови дейността на посолството ни в Украйна, ще замине на 11 септември. Най-много секции ще има по традиция в Турция, Великобритания, Германия, Испания и Съединените щати. Въпреки войната в Украйна - секция за гласуване там е възможно да има. 

“За гласуване в Украйна са само 7. След като нашата група замине на 11-и, ще проведем разговори с властите в Украйна и в координация с ЦИК ще гарантираме сигурността на българските граждани, ще предвидим действия за отваряне на секция в Украйн", поясни Калин Атанасов от МВнР.

А у нас ще можем бъдат разкрити над 9 хиляди секции. 

“9363 секции в страната ще се гласува с машини, от тях в 1104 ще има две машини, в 290 извън страната ще се гласува с машина за сега. В 235 ще има втора машина, но е възможно след приключване срока подаване на заявления да увеличим този брой", обясни зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

Самата бюлетина ще бъде представена след седмица. 

От ЦИК напомниха, че на 17-ти септември изтича срока за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес. И уточниха, че дори да сме гласували по този начин на предходните избори, това не ни позволява да гласуваме отново. Отново на 17-ти септември изтича срока и за подаване на заявление от хората, които искат да гласуват чрез подвижна избирателна секция.

"Шест дни преди края на срока за подаване на заявления, за съжаление, има едва малко над 29 хиляди, от които за гласуване в Украйна са само 7. След като нашата група замине на 11-и, ще проведем разговори с властите в Украйна и в координация с ЦИК ще гарантираме сигурността на българските граждани, ще предвидим действия за отваряне на секция в Украйна", увери Калин Анастасов от МВнР.