На тези избори битката е между реформаторските и реставраторските сили. Това каза в предаването "Лице в лице“ съпредседателят на "Демократична България" (ДБ) Атанас Атанасов, уточнявайки, че реставраторските сили са ГЕРБ и ДПС.

По думите му се правят внушения с твърденията, че тези избори нямат значение, защото след тях няма да се случи нищо.

"Обслужват едно задкулисие, на което му е удобно да работи в такава среда – в мътна вода да ловят риба. Удобно е да няма парламентарен контрол. Може би на определени среди, свързани с президента, се услади изпълнителната власт без контрол на парламента“, коментира Атанасов.

Според ДБ България има нужда от редовно правителство и работещ парламент, защото парламентарната република буксува и това се отразява на всичко.

Той отчита като грешка решението на "Продължаваме промяната“ (ПП) да не се коалират с ДБ на предстоящите избори.

"Ние постъпихме коректно, предлагайки да се явим в коалиция, за да бъдем сигурна първа политическа сила“, заяви Атанас Атанасов.

"Ако миналата година ДБ подкрепи мандатоносителя в лицето на ПП с основна кауза борбата с корупцията, сега вече имаме една много важна друга кауза, а именно евроатлантическата сила на България. В резултат на войната виждаме, че има промени в нагласите. За ДБ членството ни в НАТО и ЕС е било винаги основен приоритет“, каза Атанасов.