Електрическите скутери са неразделна част от днешния градски пейзаж. Напоследък обаче има все повече съмнения, че потребителите на популярните електрически скутери не са запознати със съответните пътни разпоредби. Нито с глобите, които заплашват нарушенията им, а в определени случаи те могат да достигнат до 500 евро.

В представително проучване на Forsa, поръчано от Германския съвет за пътна безопасност (DVR) с подкрепата на Федералното министерство на транспорта (BMVD) и Германското социално осигуряване при злополука (DGUV), 57 процента от анкетираните ездачи на електрически скутери заявяват, че са имали някога нарушаване на правилата или са шофирали в пешеходни зони.

Съществува и значителна липса на познаване на правилата по отношение на приложимите лимити за алкохол за каращите елскутери - Според DVR, проучването на Forsa показва, че 51 процента от анкетираните не са били наясно, че същите лимити за алкохол се прилагат за водачите на скутери както за водачите на други моторни превозни средства. От тези 51 процента, 26 процента са преценили погрешно алкохолната граница, а около една четвърт дори не са знаели алкохолната граница. Тъй като за водачите на електрически скутери важат същите граници на алкохол, както и за водачите на автомобили, това означава, че всеки, който шофира с алкохолно съдържание в кръвта от 0,5 до 1,09 и не показва отклонения от влиянието на алкохола, извършва административно нарушение.

Това се наказва с глоба, която обикновено възлиза на 500 евро. На всичкото отгоре има едномесечна забрана за каране и две точки в криминалното досие във Фленсбург. Ако каращият елскутер бъде хванат с 1,1 промила и повече алкохол в кръвта, това вече е криминално деяние. Това може да е така и от едва 0,3 промила, ако водачът показва признаци на повлияване, свързано с алкохол. Тук вече следват поне шест месеца отнемане на шофьорска книжка и медико-психологическа експертиза за годност за шофиране.

Повече от 40 процента от участниците в проучването на DVR също не знаят къде им е разрешено законно да карат електрическите си скутери и къде не. Те могат да използват велосипедни пътекии и велосипедни алеи. Водачите на електрически скутери могат да се движат по пътя само ако такива липсват.

Движението по тротоари, в пешеходни зони и в еднопосочни улици срещу посоката на движение е забранено за е-тротинетките. При еднопосочни улици обаче правилото за изключение важи за допълнителния знак "Велосипедистите свободни“ под знака за забрана (пътен знак 267 – бяла лента на червен фон) за малки електрически превозни средства.

Използването им може да бъде разрешено и на други площи за движение с допълнителен знак "Малките електрически превозни средства свободно“. Разрешени са електрически скутери за един човек. Водачът не се нуждае от свидетелство за преглед на мотопед или шофьорска книжка. Той или тя просто трябва да е поне на 14 години.

Няма задължение за носене на каска за водачите на електрически скутери. Специалистите по безопасност обаче съветват да се носи за защита. Задължителна за експлоатацията на е-скутер е сключената застраховка Гражданска отговорност, която покрива щети, причинени на трети лица. За доказване на такава застраховка скутерът трябва да бъде снабден със застрахователен стикер.

Някои застрахователи също предлагат на водачите на електрически скутери доброволна застраховка с частично покритие. Често виждате потребители на електрически скутери да използват електронни устройства по време на шофиране. Това също е забранено и, ако бъдат хванати, следва глоба от 100 евро плюс една точка във Фленсбург. Освен това може да им стане скъпо ако преминат на червен светофар. За това следва глоба от 60 до 180 евро. От друга страна, карането по тротоар с глобата от 15 до 30 евро все още е сравнително евтино.