Мъжкият национален отбор на България по баскетбол замина тази сутрин за грузинската столица Тбилиси, където ще се проведат битките от група “А" на ЕвроБаскет 2022.

Селекционерът на българския национален отбор Росен Барчовски определи на кои 12 състезатели ще разчита на предстоящото Европейско първенство. България ще се бори за място във фазата на елиминациите в Тбилиси с отборите на Испания, Грузия, Белгия, Черна гора и Турция. Откриващият мач е в четвъртък от 14:30 часа срещу Испания на 1 септември.

Според гарда Станимир Маринов трябва да вдигнем интензитета и скоростта, защото групата е много тежка и няма значение срещу кого излизаме и в кой мач - първи или втори.



Най-добрият български баскетболист Александър Везенков коментира, че ни предстои да играем с много силни и класни отбори, които наказват всяка една грешка.

Междувременно националите записаха втората си поредна победа в предварителните квалификации за Европейското първенство през 2025-а година. Селекцията на Росен Барчовски победи състава на Румъния с 84:72 (29:19, 12:15, 23:20, 20:18) в зала “Арена Самоков". В основата на успеха ни бе голямата звезда на тима Александър Везенков, който не бе никак далеч от това да запише трипъл-дабъл - 28 точки, 15 борби и 7 асистенции за коефициент на полезно действие от 40.